Вујовић: Резултати реформи бољи од очекиваних

Економија се данас налази у добром положају, употреба ресурса је ефикасна и зато можемо значајно да повећамо пензије и плате већег броја запослених у јавном сектору, рекао је министар финансија Душан Вујовић.

Министар je рекао да је Србија у досадашњем спровођењу реформи постигла више од очекиваног.

Министар је нагласио да би до краја године суфицит републичког буџета могао да буде 35 до 50 милијарди динара.

„Тренуто суфицит републичког буџета износи 86 милијарди динара, а процена је да је суфицит опште државе око 100 милијарди динара“, рекао је Вујовић на Српском економском самиту у Београду.

Вујовић је поновио да наредне године очекује раст бруто домаћег производа (БДП) од 3,5 одсто, што је умерена прогноза.

„Економија се данас налази у добром положају, употреба ресурса је ефикасна и зато можемо значајно да повећамо пензије и плате већег броја запослених у јавном сектору“, рекао је Вујовић на Српском економском самиту у Београду.

Истакао је да реформе морају да се заврше како би се обезбедили одрживи услови раста привреде на дужи период.

Како је оценио, планови за повећање плата и пензија неће успорити досадашњу реформу, односно фискалну консолидацију.

Он је рекао да је тренутни суфицит републичког буџета 86 милијарди динара.

Вујовић је рекао да је Србија до сада имала добре резултате у наплати прихода и у мањим расходима.

Најавио је да ће се наставити реформа Пореске управе и рекао да се ради на томе да се што боље и више искористе инвестиције, али и да се улаже у бољу опрему и нове технологије.

Према његовим речима, иновације ће омогућити отварање нових радних места и одрживи развој.

Вујовић је рекао да Србија треба да избегне такозвану замку средњег прихода јер друге земље постају све конкурентније пошто ангажују боље стручњаке, имају бољи дизајн производа и бољу логистику и „због тога је нужна реформа образовања али и увођење дигитализације у све сфере“.

Он је најавио помоћ научно-истраживачком сектору кроз додатне фондове и неповратна средства који ће омогућити његов развој.

„Ради се и на обезбеђивању дугорочног финансирања српских истраживача и њиховом повезивању с младим стручњацима из дијаспоре“, истакао је Вујовић.

Рекао је да ће се додатне уштеде у буџету омогућити и кроз увођење енергетски ефикасних технологија у јавну управу.

Поновио је да је битно да се Србија регионално повеже са свим земљама у окружењу, што ће олакшати кретање роба и услуга а тиме подићи раст привреде и њену конкурентност.

Вујовић је додао да очекује да ће Србија за три до пет година да заврши преговоре о поглављима у процесу придруживања ЕУ.

Извор: Бета