Вујовић: Регионална сарадња кључ за нове инвестиције

Министар финансија Србије Душан Вујовић позвао је данас стране инвеститоре да дођу у Србију, истичући да је пословно окружење пријатељско за улагаче и изразио уверавање да ће реформска влада наставити развој стабилне и предвидиве инвестиционе климе.

Вујовић је, говорећи на панелу “Западни Балкан као инвестициона дестинација – Регионална перспектива” у оквиру годишње конференције ЕБРД у Лондону, рекао да је држава у овој години, када је реч о реформама и поправљању пословне климе, урадила и више него што је планирано.

Држава је, како је рекао, урадила много како би привукла стране инвеститоре, што доказује и бољи пласман на листи Дуинг бизнис Светске банке, а само због примене Закона о планирању и изградњи и бржег издавања грађевинске доволе, Србија ће на наредној листи још напредовати.

Министар је објаснио да је влада у претходне две године подржала инфраструктурне пројекте, јер су аутопутеви изгледали тако што је на многим местима недостајало 20-30 километара.

“Коначно завршавамо недостајуће деонице на два главна инфраструктурна коридора – 11 и 10, а истовремено радимо на аутопуту Ниш- Приштина-Тирана. То ће имати смисла у региону, јер не треба инвеститор да размишља којим ће путем стићи из једне у другу земљу и колико би морао да заобилази”, рекао је Вујовић.

Министар је истакао да је, приликом привлачења страних инвестиција, важно да земље у региону размишљају како да превазиђу представљање индивидуалних предности, и да размишљају више о представљању региона.

“Примера ради, реформа српске железнице ће имати смисла само ако и Македонија, Грчка и други суседи ураде исто на својој територији. То је питање региона, да постане интегрални део Европе”, рекао је Вујовић.

Министар је подсетио и да је Србија у новембру прошле године отворила два преговарачка поглавља са ЕУ.

Према његовим речима, вероватно ће ове године отворити још два или три поглавља, али је циљ, истакао је, да достигне тај ниво развијености попут европских земаља, а “не само да се учлани у клуб”.

“За нас је веома важно да достигнемо ниво правне сигурности и квалитета, и прилагодимо стандарде у свим областима. Кад се једном квалификујемо, попут Швајцарске, за нас је свеједно да ли смо чланица уније или нисмо”, објаснио је Вујовић.

Извор: Тањуг