Вујовић: Признање инвеститора за реформе у Србији

“Програм реформи који спроводи Влада инвеститори посматрају с признањем”, рекао је министар финансија Душан Вујовић коментаришући интересовање „Гугла“ за Србију у Дневнику РТС-а.

“Скуп у Давосу је веома важан јер се 2.500 важних људи из области економије и финансија састало на једном месту”, рекао је Вујовић. У Давосу постоји главни програм и билатерални сусрети, објаснио је министар и истакао да су управо билатерални сусрети они најважнији.

Када је реч о састанку премијера Вучића са представницима „Гугла“, Вујовић је рекао да то показује да се са признањем посматра програм реформи који спроводи Влада. Због тога је интересовање „Гугла“ за Србију веома важно, наводи Вујовић. „Гугл и све те вирутуелне ствари где је знање најважније могу брзо да се спроведу ако постоји спремност и закони“, рекао је Вујовић.

Министар је навео да се ради на ревизијама закона који се тичу електронских облика плаћања и својинских права у интернет трансакцијама, што је веома важно за компаније као што је „Гугл“.

Говорећи о проблемима узрокованим растом швајцарског франка, Вујовић је рекао да је у надлежности Министарства финансија само један део, који се односи на гаранције за стамбене кредите. Како каже, остало је у надлежности Народне банке, Удружења банака и комерцијалних банака које су нудиле кредите. Ипак, каже да ће Влада учинити све да помогне у налажењу решења, а то подразумева мере као што су продужавање рокова, ниже каматне стопе и друге погодности које ће омогућити грађанима да лакше поднесу повећање кредита. Вујовић очекује да ће модели решавања проблема бити понуђени веома скоро.

Говорећи о потврди аранжмана са ММФ-ом, министар Вујовић је подсетио да је донет буџет и навео да се завршавају основни елементи програма.Вујовић очекује да ће аранжман са Србијом бити потврђен 23. фебруара када заседа Савет директора ММФ-а.

Извор РТС