Вујовић: Привреда почива на малим и средњим предузећима

“ Цео систем привреде почива на малим и средњим предузећима. Свака привреда почиње од малих предузећа, а велика се развијају од малих и ослањају се на њихове идеје, а главне идеје које данас воде светски бизнис настале су у малим предузећима“, изјавио је министар финансија Душан Вујовић, који је председник жирија за доделу признања за најбољег предузетника у 2014. години коју је покренуо лист “Блиц”.

“Мада у Србији нису много развијена мала и средња предузећа, она ипак оставарују 34 одсто друштвеног производа и запошљавају близу 770.000 људи, што је много важније”, додао је министар.

Он је подсетио да у свету од 100.000 малих и средњих предузећа у покушају, мали број успева. “Код њих су најважније нове идеје, да људи са идејама могу да нађу капитал, имају добро правно и пословно окружње, да пласирају своје идеје”, истакао је министар.

„Овај конкурс има циљ да препозна и награди људе који на себе преизумају ризик да почну нешто ново, да се задуже, да прихвате изазов тржишта, да запосле нове људе, да буду успешњи и најбољи, а наше је да то подржимо и покажемо да је то важно, јер је извор будућег развоја и запослености“, рекао је Вујовић.

“Предузећа која конкуришу за награду треба да буду микро и мала, да имају обим продаје око 2,5 милиона евра годишње, да су профитабилна, продуктивна, ликвидна, извозно оријентисана, да никад нису смањивала број запослених у тешким годинама, да им рачун никада није био у блокади и да се против њих не воде судски спорови”, истакао је Вујовић.

извор Танјуг