Вујовић: Преокренули смо финансијске токове

Министар финансија Душан Вујовић каже за РТС да је министарство на чијем је челу направило потпуни преокрет финансијских дешавања у Србији. Имамо подршку светских финансијских институција за реформу јавних предузећа, а то је најважније, истиче министар.

Министар је гостујући данас у Дневнику РТС-а, подсетио да је ситуација у српским финансијама била потпуно дугачија до тренутка када је у јулу ове године преузео вршење дужности министра финансија.

„Атмосфера је била другачија. Очекивања су била да ће дефицит бити девет одсто, да ћемо ићи у фискалну кризу. Преокренули смо све те токове, расходи су стављени под контролу, имаћемо допунско побољшање“, истиче Вујовић.

Министар објашњава да се у буџету за наредну годину очекује да ће буџетски дефицит бити побољшан за 54 милијарде.

„То значи да смо преокренули фискалну тенденцију. Ниво очекивања страних и домаћих инвеститора је већи, дисциплина је побољшана.

Иако се у буџету за 2015. годину инсистира на штедњи, каже Вујовић, Влада Србије није одустала од капиталних пројеката попут Коридора 10 и Коридора 11.

„У буџету је предвиђено око 50 милијарди, за десетак процената више од планираног. Већи део се налази у члану 3 буџета, што значи да стоји комплетно пројектно финансирање из мултилатералних и билатералних институција“, наглашава Вујовић.

Министар истиче да ће укупни дефицит државе, укључујући активиране гаранције, коридоре и путеве, бити на нивоу од 230 милијарди.

„Дефицит ће се финансирати из кредита Светске банке за подршку буџету и само у тој мери ћемо се задуживати“, истиче Вујовић.

Министар финансија објашњава да бруто задуживање не повећава дуг, већ да се он рачуна да би се поправила валутна структура и да би одговарала приходима од извоза.

Када је реч о увеђењу реда у јавна предузећа, министар финансија истиче да се реформисање обавља у неколико корака.

„Први успех је био да смо их ставили на сто преговора. Друго, у буџету смо предвидели врло јасан оквир њиховог понашања. Треће је да се све инвестиције заврше. И још важније, да Светска банка и ЕБРД подрже реформу предузећа и понуде средства за реструктурирање“, објашњава Вујовић.

Министар истиче да реформа предузећа почиње следеће године, а да ће ефекти бити приметни у наредним годинама.