Вујовић: Повећање рејтинга – добар сигнал за инвеститоре

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је вечерас да је то што је Агенција за оцену кредитног рејтинга Moody’s повећала кредитни рејтинг Србије добар знак за инвеститоре и да ће нам то обезбедити јефтиније кредите и рефинансирање јавног дуга.

„Ово ће значити даље смањење каматне стопе и јефтиније позајамљивање, јефтиније рефинансирање јавног дуга Србије као и јефтинији приступ свих наших банака изворима финансирања“, рекао је Вујовић.

Кредитни рејтинг Србије је повећан са „Б1“ на „Ба3“ уз стабилне изгледе за даље унапређење кредитног рејтинга, а Вујовић је рекао за РТС да је то позитиван сигнал међународној финасијској олигархији и међународним финасијским тржиштима и другим главним учесницима на том тржишту.

„То је најбољи доказ да НБС, Министарство финансија и влада на челу са Александром Вучићем спроводи програм до краја и добија признање од целе међународне заједнице“, рекао је Вујовић.

Како каже,такозвана премија ризика земље (country risk) се сада смањује за нашу земљу и каматне стопе ће бити још ниже.

Министар финансија је рекао да је референтна каматна стопа била преко девет одсто када је ова влада кренула са радом у априлу 2014.,
док је данас четири одсто, а реалне стопе су испод три одсто.

„То је велико унапређење које ће се овим наставити“, истакао је Вујовић и додао да је Србија сада у зони која је стабилна за улагање.

На питање о повећању плата и пензија, министар финансија је рекао да је подизање рејтинга добра допуна стратегије владе за повећање плата и пензија.

„Рекли смо на почетку реформи да после треће године очекујемо значајније помаке на том плану. Ти процеси почињу у септембру, та перспектива постоји и говорићемо конкретније о томе када буде речи о буџету“, навео је Вујовић за РТС.

Он је рекао да је Србија већ спустила дефицит испод нивоа Мастрихта.

„Планирали смо 1,7 одсто, а према прелиминариним проценама он може да буде и 1,4 одсто, што је упола мање од Мастрихта. Отвара нам се простор да узмемо повољно ресурсе а ако нађемо добре пројекте и добро их припремимо, отварамо нова радна места и Србију вратаћамо на пут који ће хватати корак са Европом“, додао је Вујовић.