Вујовић: План државне касе штедљив и развојан

Министар финансија Душан Вујовић рекао је, гостујући у Дневнику РТС -а, да је буџет направљен тако да обезбеди чврсто и стабилно финансирање. “Буџет је штедљив и развојан, има довољно простора за инвестиције, али се водило рачуна да се нигде држава не задужује“, нагласио је министар.

На питање да ли је додатно повећање плата и пензија могуће, министар је рекао да у овим оквирима није могуће, али да ће то зависити од привредног раста у наредној години.

„То ће зависити како будемо остваривали динамику БДП-а, која предвиђа раст од три одсто, али то је конзервативна пројекција. Ми смо са овим параметрима предвидели повећање колико је било могуће. Ако будемо имали већу стопу раста, повољније услове за отварање нових радних места, боље услове за порезе и доприносе на плате, сигурно ће бити простора да се разговора и о томе“, рекао је Вујовић.

Он је рекао да је Влада успела да се због добрих резултата избори за једно повећање плата, што је потврда од ММФ-а да се налазимо на добром путу, иако ће због тога за 0,4 или 0,5 одсто бити повећа дефицит.

„Ми смо и раније говорили да ово повећање плата од шест одсто у здравству и пет одсто у једном броју других сектора није нешто што је убочајено за овакве трогодишје програме са ММФ-ом. Фонд обично иде конзервативно и тражи да се сачека до краја аранжмана да би се плате и пензије враћале на ниво од пре програма“, навео је Вујовић.

Он је говорећи о ризицима за буџет наредне године рекао да су то, пре свега, ризици о решавању предузећа у реструктурирању, као и средстава у јавним предузећима.

„То већ годинама решавамо и то је сада дошло у први план. Претпоставка буџета је да то мора да се реши наредне године. Како се каже, буџет је усвојен у пет до 12 више у том смислу структурних питања. Ми смо у буџету предвидели неке расходе који се на то односе, али предстоји нам да прво остваримо то што смо планирали, али и да спречимо отварање нових рупа у јавним предузећима“, нагласио је Вујовић.

Министар
је поновио да избори неће утицати на буџет.“Ово је изборна година и у буџет су ушли расходи за предстојеће председичке изборе, за два круга. Ако буде допунских трошкова увек ће се наћи простор да реагујемо“, навео је министар.

Он је нагласио да је буџет доста флексибилан.“Зато смо тражили да текућа буџетска резерва буде већа да можемо да реагујемо. Сви избори који буду наредне године неће утицати на понашање инвеститора. Они гледају на главне показатеље, а ми смо врло близу добијања инвестиционог нивоа и очекујем да ће се то и остварити“, нагласио је Вујовић.

Он је рекао да ће ММФ после одобрење шесте ревизије, што се очекује крајем следеће недеље, прећи на проређени режим, то јест да ће се уместо кварталне контроле обављати једном у шест месеци.

„То је знак за остварене резултате“, нагласио је министар.