Вујовић: Одлазак из јавног сектора кроз природни одлив

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је вечерас, говорећи о структурним мерама које Влада намерава да спроведе да ће се највећи степен прилагођавања, када је реч о броју запослених у јавном сектору, постићи преко природног одлива, односно одласка људи у пензију, али и у виду преласка људи у приватни сектор.

Очекујемо да ће неки људи када се мало измени однос плата отићи у приватни сектор”, истакао је министар гостујући у емисији “Око” и додао да тренутно у јавном сектору постоје вишкови због високих плата и сигурности које пружа рад у државној управи.

Он је рекао и да се очекује натпросечни природни одлив јер постоји велики број људи који се пријављује за одлазак у пензију због промена закона о пензијском осигурању.

“Нема дилеме да ћемо наредне године са минималним напором остварити више него довољне ефекте који су записани у буџету”, истакао је он.

Упитан каквом животу грађани Србије могу да се надају у 2015.години, Вујовић је рекао да “ми смо “скочили“ и надамо се да је овај програм падобран, а не руксак, и надамо се да ћемо сви успети”, истакао је министар.

Министар је подсетио и да је Скупштина јуче усвојила закон о финансирању Србијагаса којим се разрешавају стари дугови овог предузећа, постављају здраве основе, и да су то последње гаранције за текућу ликвидност на основу којих Србијагас треба да наплаћује своја потраживања и да прави сам своје резерве из ресурса које има.

Министар је навео да Влада тражи решење за четири највеће фирме које Србијагасу нису плаћале рачуне и да би тај исход комплекса могао бити познат 6. или 7. јануара у случају смедеревске Железаре или за највише месец или месец и по дана код хемијског комплекса.