Вујовић: Очекујем позитивну оцену на првој провери ММФ-а

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да верује да ће Србија на првој провери након добијања аранжмана са ММФ-ом добити високу оцену. „На основу 50 дана која смо већ прошли, на основу одлука које смо већ сада донели, на основу онога што очекујем крајем фебруара и у марту, ја сам лично доста уверен да ћемо ми проћи ту проверу са високом оценом“, рекао је Вујовић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је објаснио да морају да буду решени структурни и законски проблеми, као и проблем ефикасности јавних предузећа и да ће онда уследити економски раст и поболјшање.

Вујовић је рекао да је буџетски дефицит смањен за 2,2 одсто и пре него што је већина мера штедње почела да се примењује.

Говорећи о стању дефицита, Вујовић је нагласио да се „налазимо на најбољем путу да испунимо циљеве које смо себи поставили за први квартал ове године“, наводећи да је влада на добром путу да премаши циљ за први квартал, а то је 55 милијарди динара дефицитра.

„Очекујемо да буде ако не упола мањи, онда барем за 20 милијарди динара мањи“, наговестио је Вујовић и подсетио да је циљ владе да дефицит смањи на 3,8 одсто БДП-а до 2017. године и да смањи учешће јавног дуга у БДП-у, који данас износи 72,3 одсто.

Дефицит буџета је од јула прошле године, када је износио 8,8 одсто БДП-а смањен за 2,2 одсто и данас износи 6,6 одсто, навео је Вујовић и додао да нам преостаје да га снизимо на 3,8 одсто.

„Ако остваримо планирано, бићемо бољи од критеријума које поставља Мастрихт“, нагласио је Вујовић говорећи о једном од услова ЕУ, који она поставља земљи кандидату за чланство.

Извор Танјуг, Бета