Вујовић: Обавеза Србије да настави са реформама

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је данас да су од Светске банке и ММФ-а стигле похвале за фискалну консолидацију и спровођење реформи и додао да независно од тога ко победи на изборима и ко буде у новој влади, остаје обавеза Србије да настави са трогодишњим програмом реформи.

„То је програм реформи који је Србија за себе дефинисала, а ММФ, Светска банка, Европска банка, Европска инвестициона банка се ту придружују да нам помогну, али то је наш програм реформи“, поручио је Вујовић из Вашингтона где је завршено редовно пролећно заседање Светске банке и ММФ-а.

Министар финансија је за РТС рекао да су закључци са заседања добри за Србију, да се позитивно оцењују крај прошле године и први квартал ове године, који ће бити предмет разговора након успостављања нове владе, односно доласка фонда у Београд који се очекује почетком јуна.

Он је додао да се од нове владе очекује да настави са спровођењем структурних реформи, а ту предстоје и важни кораци што се тиче јавних предузећа, као што су ЕПС, Железница, Путеви Србије, Србијагас.

„Али ту су и питања наставка реформи јавног сектора, побољшања рада администрације, преласка на тзв. модерну владу то ће бити основне теме наших разговора у наредном периоду“, нагласио је министар финансија.

Он је додао да су представници Светске банке и ММФ-а и на конференцијама и на билатералним разговорима говорили о успеху Србије у фискалној консолидацији, о озбиљности у спровођењу реформи, као и да Србија постаје лидер фактор стабилности и побољшања односа у региону.

„Нас стављају на прво место, дају нам значајну улогу и то нису само похвале то је и обавеза. Очекују да истрајемо у нашим реформама и да будемо активан фактор свих иницијатива на Балкану“, додао је Вујовић.

Говорећи о самиту о западном Балкану који почиње 4. јула, министар финансија је рекао да Светска банка на техничком нивоу започиње озбиљне припреме следеће недеље.

„Они ће послати екипу у Београд која ће разговарати детаљно о могућностима продубљавања трговинских односа који регион Балкана стављају на карту Европе, како у транзиту миграната, тако и у транзиту у сваком погледу трговину, услуге“, рекао је Вујовић.

Он је додао да Србија постаје централно место у целој причи, као и да мисли да ће наша земља успети да одговори на ову иницијативу и бити фактор побољшња сарадње у целом региону западног Балкана.