Вујовић: Нови ребаланс због већих уштеда у буџету

“Од усвајања ребаланса буџета који је био у октобру, у државној каси су остварене уштеде између 40 до 50 милијарди динара, због којих је Влада данас усвојила још један, технички ребаланс, који предвиђа да се део тих уштеда искористи за измирење неких заосталих дугова”, каже министар финансија Душан Вујовић.

Вујовић је у изјави Танјугу навео да ће уштеде бити искоришћене за измирење неких дугова, пре свега Управи за аграрна плаћања (око четири милијарде динара) и судовима (око 2,8 милијарди динара) за услуге које су пружане претходних година.

„Ти дугови су се повлачили из буџета у буџет, тако да је сада прилика да их вратимо“, истакао је министар.

И након тих плаћања, како је рекао, уштеде у буџету после ребаланса биће значајне и оне ће бити исказане у Извештају о извршењу буџета за 2014. годину, који се очекује у законским роковима.

Упитан да ли је преузимање дугова „Ер Србије“ један од разлога за ребаланс, Вујовић је рекао да то није разлог и да је ситуација управо супротна.

„На моделу за јавни дуг Министарства финансија највеће су уштеде и одатле се преносе средства, пошто су плаћене камате мање од оних које су биле планиране и пошто су задужења мања од оних која су била планирана у октобру. Управо су ту највеће уштеде око 2,8 милијарди динара које користимо да бисмо вратили стара дуговања према пољопривредницима и према онима који су по службеној дужности бранили грађане“, истакао је министар.

Вујовић је најавио и да ће Предлог буџета за 2015. годину бити на дневном реду Скупштине у понедељак, 22. децембра.

Извор Танјуг