Вујовић: На најбољем путу да високим оценама завршимо аранжман са ММФ-ом

Министар финансија Душан Вујовић, који је учествовао на јесењем заседању ММФ-а и Светске банке у Вашингону изјавио је за РТС да је Србија на најбољем путу да последњу, осму ревизију аранжмана са ММФ-ом заврши са високим оценама.

Истакао је да најављена повећања плата и пензија нису могла бити већа и да су договорена у складу са пројекцијама БДП-а за наредну годину.

Министар је, у интервјуу за РТС из Вашингона, рекао да се током јесењег заседања разговарало и о билатералним, и о глобалним темама, као и о спровођењу трогодишњег аранжмана Србије са Међународним монетарним фондом.

„Рекао бих да су они врло задовољни нашим програмом и структуром програма и начином његове реализације, и у Светској банци и у ММФ-у. Имамо неколико питања о којима ћемо разговарати детаљније касније у Београду, а поготово око имплементације неких пројеката“, рекао је Вујовић.

Најважнија вест је то што се, како је оценио, „налазимо на најбољем путу да са високим оценама завршимо осму и последњу ревизију постојећег трогодишњег програма са ММФ-ом“.

Објаснио је да се осма и последња ревизија „де факто“ завршава крајем октобра, почетком новембра, када буду договорена повећање плата и пензија, али и основни параметри буџета за следећу годину.

„Онда практично остаје да се у јануару статистички подаци упуте нашим колегама у ММФ-у и да се упуте на Борд. Код њих то што остаје у наредној години (формално се завршава у фебруару) је де факто подношење података и комплетирање извештаја закључно са 31. децембром ове године. Тај последњи корак је само формални“, истакао је Вујовић.

Упитан да ли ће бити новог аранжмана са ММФ-ом, рекао је да ће то бити тема предстојећих разговора са том финансијском институцијом.

Министар је навео да је договорен обим повећања, а да ће се она прецизирати на наредним седницама Владе и састанцима са ММФ-ом. Нагласио је да је ово резултат рада целе владе, и председника и премијера, да су у њима учествовали сви сектори и да ће сви сектори учествовати и у подели „ових награда“.

Додао је и да повећање није могло бити веће, ни за пензије, ни за јавни сектор.

„То је просто проценат који се уклапа у пројекције БДП-а и учешће пензија у БДП-у. Ми смо максимални простор искористили и то повећање од пет одсто у наредној години је оно што можемо да приуштимо у овом тренутку, а да не доводимо у питање кључне параметре макроекономске стабилности. Слично се односи на плате, укупно повећање плата у јавном сектору, укључујући локал, не сме да пређе учешће у пројектованом БДП-у за наредну годину“, објаснио је Вујовић.

Напоменуо је да су то добре и оптимистичне пројекције, будући да се очекује да овогодишњи лоши резултати у пољопривреди, енергетици, грађевинарству буду компензовани у наредној години.

„Очекујемо да ће раст бити најмање 3,5 одсто и у складу са тим смо пројектовали величине које нам дозвољавају овакво повећање пензија и плата“, навео је Вујовић.

Додао је да су, при одлучивању о висини повећања, узети у обзир сви фактори који се односе на сложеност, ризичност, обим посла, као и на квалификације, те да је зато предложено нијансирано повећање плата у јавном сектору.

„Детаљи о томе биће саопштени конкретним мерама и одлукама Владе, што ће бити саставни део буџета за наредну годину. Суштина је да је у оквиру сектора образовања нијансирано повећање, тако да они делови тог сектора који сами остварују сопствене приходе, неће имати максимално повећање од 10 посто. Рекли смо да је то од нула до 10 одсто и тако ћемо то конзистентно применити“, истакао је Вујовић.

Извор: РТC