Вујовић: Кредит од Абу Дабија за рефинансирање скупих кредита

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да је Србија од Развојног фонда Абу Дабија добила изузетно повољан зајам за буџетску подршку, који „представља наставак фискалне консолидације“ започете пре две године.

Он је у Скупштини Србије рекао да је зајам од милијарду долара, са каматном стопом 2,25 одсто, без икаквих других оптерећења и да је то знатно боље него што се могло добити на међународном тржишту за кредит.

Како је навео, отплата ће бити у равномерно једнаким ратама пет година, уз шестомесечне отплате од 2021. до 2026. године.

Вујовић је истакао да кредит треба да помогне у рефинансирању доспелих обавеза и кредита који су узети у претходних пет-шест година.

„И поред тога што са данашњим даном имамо суфицит и очекујемо да имамо дупло мањи дефицит од пројектованог, и даље нам је потребно да финансирамо доспеле обавезе и рефинансирамо оне обавезе које доспевају раније“, рекао је министар.

Вујовић је говорио осим о зајму од развојног фонда Абу Дабија и о још пет зајмова које скупштина треба да ратификује и о којима данас расправља.

Говорећи о Апексу зајма Европске инвестиционе банке, он је рекао да је намењен за подршку комерцијалним банкама да финансирају по повољнијим условима развој малих и средњих предузећа у Србији.

Трећи кредит је од Светске банке у износу од 69 милиона евра и односи се на унапређење јавне управе, рекао је Вујовић, наводећи да средства нису велика, али да су услови изузетно повољни са 0,71 одсто камате и грејс периодом од пет година и 12 година отплате преко тога.

Према његовим речима, од Савета Европе тражен је зајам од 17 милиона евра за финансирање затвора у Крагујевцу да би се испунили европски стандарди у квалитету поправних институција.

Кредит од осам милиона евра од Савета Европе узет је за отклањање последица земљотреса од пре шест година у Краљеву, односно за сређивање насеља социјално угрожених категорија.

извор Бета