Вујовић: Имамо план и за најгори сценарио у Грчкој

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да је Србија спремна за све реалне шокове везано за кризу у Грчкој, да министарство и Народна банка Србије имају план и за најгори случај али, како је оценио, „до црних сценарија највероватније неће ни доћи“.

„Тешко је рећи да ли ће се криза у Грчкој продубити, колики ће бити ефекти, али смо ми за све реалне шокове спремни. Имамо планове из предострожности, али се они не саопштавају јавности, баш као што се ни планови одговора на војну опасност не саопштавају, али они постоје, реални су и договорени са међународним организацијама“, рекао је Вујовић за ТВ Пинк.

Према његовим речима, постоје планови за прилагођавање различитим условима – ако Грчка изађе из зоне евра, ако дође до погоршања трговинских и економских односа Грчке и Европе, ако изађе из ЕУ.

Вујовић је рекао да се, од објављивања да ће референдум бити расписан у Грчкој како би се грађани изјаснили да ли су за мере штедње или нису, већ много тога променило, и подсећа да ће се два дана након референдума знати и каква ће бити реакција.

Он је оценио да до „црних сценарија“ вероватно неће доћи, и подсетио на изјаве грчког премијера Алексиса Ципраса и министра финансија Јаниса Варуфакиса да ће се наћи решење које неће драстично променити односе и Грчку избацити из еврозоне и ЕУ.

„А зашто, зато што би непосредни ефекти у супротном били огромни, а реч је о десетинама милијарди евра. Друго, ефекат угледања и дестабилизација су процеси које је тешко зауставити, па би то могло да захвати и друге земље попут Италије, Португала, Шпаније, који нису у таквој ситуацији али имају проблеме“, рекао је Вујовић.

Говорећи о грчким банкама које послују у Србији, министар финансија је рекао да оне чине око 15 одсто целе активе, и да све имају високи степен капиталне адекватности.

„Народна банка Србије према договору који имају са Међународним монетарним фондом прати све трансакције, а у наредној фази ако буде дошло до заоштравања, даваће и писмено одобрење за све трансакције. Циљ је да се спречи одлив капитала“, рекао је Вујовић.

Реални ризици, како је казао, нису велики, јер су те банке основане као посебна правна лица у Србији и то је сада домаћи капитал, а нису испоставе које би могле преко ноћи да повуку капитал.

„Без обзира на то што је у Грчкој дошло до привременог затварања банака на недељу дана и штро ће ова криза вероватно имати озбиљнијих последица на рад грчких банака, оне које послују у Србији проћи ће без великих шокова. А чак и ако дође до шока, Народна банка Србије има спреман следећи круг мера“, закључио је Вујовић.

Министар је подсетио и да је дефицит буџета у првих шест месеци само 1,5 одсто БДП-а, што је 4,5 пута боље него у истом периоду 2014. када је износио 6,6 одсто.

„То је невероватан резултат. На крају јуна смо од планираних 105 милијарди динара дефицита, имали испод 30 милијарди. Уштедели смо готово 80 милијарди динара“, рекао је Вујовић.

Кључна ствар за постизање овог резултата су, како је рекао, мање плате и пензије.

„Нисмо имали ништа друго крупно, а одатле су кренуле све друге мере, смањење трошкова и повећање прихода“, рекао је Вујовић.

Извор Танјуг