Вујовић: Добар тренутак за реформе

„Србија се тренутно налази у доброј позицији да спроведе најављене мере”, рекао је у Дневнику РТС-а министар финансија Душан Вујовић. “Ребаланс је први корак на путу реформи које морамо да завршимо и које су обећаване годинама и деценијама”, истакао је министар финансија Душан Вујовић. Смањење плата и пензија ступиће на снагу 1. новембра, најавио је Вујовић.

Вујовић је рекао да је крајње време да се реформе спроведу јер постоји поверење инвеститора, а девизне резерве су добре. Каже да је потребно прихватити жртве зарад боље будућности.
“Циљ, међутим, нису жртве, оне су средство за балансирани приступ реформама”, каже министар.

Он је рекао да се Влада трудила да се поштује социјална правда и да они са најмањим примањима буду изузети. “Плате ће бити смањиване линеарно за 10 одсто, и то цео износ”, Ниједна плата, притом, не сме да буде мања од 25.000”,указао је Вујовић. Нагласивши да се највећи део пензија неће смањивати, Вујовић је нагласио да ће се смањивати онај део пензије који прелази 25.000, то јест – разлика.

Говорећи о протесту просветара, Вујовић је рекао да разуме да им је тешко, али и истакао да се не могу изузети од смањивања плата. Министар је додао да, ако се изузму средње категорије, „немамо на чему да уштедимо“.

Држава је гледала да минимизира мере у оквиру расхода, каже министар, додајући да ће остале мере бити спроведене тамо где „мање боле“.

Вујовић је рекао да ће се штедети приликом куповине добара и услуга, али и на нерационалним субвенцијама које су трошене без резултата. „Очекујемо велике уштеде решавањем статуса предузећа у реструктурирању, али и у јавним предузећима“, каже министар.

Он је истакао и да је у Вашингтону са ММФ-ом постигнут „висок степен сагласности“. “Долазак ММФ-а је важан јер шаље позитиван сигнал инвеститорима”, рекао је Вујовић.