Вујовић: Буџет следеће недеље пред Владом

“Буџет за 2017. следеће недеље би могао да се нађе пред Владом, а одмах након тога биће предат у парламент и усвојен у законском року”, изјавио је министар финансија Душан Вујовић.

„Законски рок за доношење буџета је 15. децембар, али би он могао да буде донет и раније, све зависи од динамике рада парламента“, рекао је Вујовић на скупштини Сталне конференције градова и општина (СКГО).

Министар је навео да је припремљена и Фискална стратегија за период од 2017. до 2019. и да би и крајем следеће недеље могла да се нађе пред Владом а потом буде достављена Скупштини Србије.

Према његовим речима, најважнији елементи Фискалне стратегије су то да је 2017. година иста као и у буџету, док се у 2018. и 2019. планира стабилизовање раста на ниво од 3,5 одсто.

Он је нагласио да је стратегија до 2019. предвиђа и стално смањивање дефицита на 1,5 одсто и један одсто, као и да се смањи учешће дуга у БДП-у на 60 одсто.“То су кључни кораци, расподела извора раста на све секторе на страни понуде и ширења на страни тражње са инвестиција и извоза на потрошњу“, објаснио је Вујовић.

Он је додао да су суштински елементи те стратегије и привлачење инвестиција уз повећање продуктивности, као и јачање приватног сектора и остваривање ефеката јавних инвестиција.

Вујовић је нагласио и да је у наредном периоду велики изазов пред Владом да обезбеди одрживост онога што је остварено.

„Доста смо урадили, али не можемо да будемо успешни, ако није и локал успешан“, рекао је министар, истакавши да је ниво развијености на локалу различит као и капацитет људи и да то треба да се подиже у наредном периоду.

Он је навео да се на крају ове године очекује привредни раст од око 2,7 или 2,8 одсто, а да би дефицит могао да буде од два до 2,2 одсто, зависно од тога да ли ће бити укључени стари дугови Петрохемије и других предузећа. Вујовић је додао и да се за следећу годину предвиђа дефицит од око 1,7 одсто БДП-а.

извор Танјуг