Враћање дуга пензионерима у децембру

Према речима, републичког министра финансија, Божидара Ђелића – просечна пензија са 2,300 динара увећана је на 6,300 динара. И ове године биће исплаћено свих 12 пензија, истакао је министар Ђелић и додао, да је реформа пензионог система у Србији неопходна. Припреме за увођење допунског добровољног пензионог фонда би требало почети одмах јер како је рекао, не можемо да дозволимо да наши нови пензионери доживе судбину штедиша.

Пензионерима старијим од 80 година, такозвани велики дуг биће враћен у децембру ове године. За разлику од осталих којима ће дуг бити враћен у обвезницама, најстарија групација пензионера биће обештећена у готовом новцу – изјавио је јуче Мирољуб Лабус, потпредседник Савезне владе, после разговора са представницима пензионерских организација и надлежним републичким министрима. На семинару о реформи пензијског система у Србији, Лабус је рекао да ће осталим пензионерима дуг бити враћан на рате у виду обвезница али, како је објаснио, није прецизиран број рата – већ ће се о томе још разговарати. Према његовим речима, ради се о дугу од 17 милијарди динара. Од тога, 11 милијарди је дуг живим пензионерима, док наследници преминулих потражују шест милијарди.

Након разговора са пензионерима,
министар финансија Божидар Ђелић рекао је да ће пензионери обвезнице моћи да употребе за плаћање струје, комуналија, пореза, као и прикључивање на даљински систем грејања.

Министар за социјална питања Гордана Матковић још једном је потврдила да ће са првим јулским чеком (25. септембра) пензионерима бити исплаћена разлика између пензија које се добили за првих шест месеци и износа на које имају право према одлуци Савезног уставног суда (око 900 динара).