Влада усвојила Предлог буџета Републике Србије за 2006. годину

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић саопштио је вечерас да је Влада Србије на данашњој ванредној седници усвојила Предлог буџета Републике Србије за 2006. годину.

Динкић је на конференцији за новинаре истакао да су укупни приходи буџета за идућу годину планирани на 487,9 милијарди динара, а расходи на 448, 3 милијарди динара, што значи да ће Србија другу годину заредом остварити буџетски суфицит, који ће у 2006. години износити 39,6 милијарди динара.

Он је објаснио да овај буџет, пре свега, подразумева смањење јавне потрошње на трајној основи за 1,3 одсто бруто друштвеног производа, чему ће највише допринети рационализација у фонду здравства, смањивање субвенција неефикасним друштвеним предузећима и смањење фонда плата у државним органима.

Суфицит ће, како је навео, бити искоришћен за отплату домаћег и спољног дуга, а значајна средства биће издвојена и за посебне програме Владе.

Он је додао да је новим буџетом планирано повећање јавних инвестиције за 0,3 одсто бруто друштвеног производа, као и да ће оне бити усмерене на неколико сегмената – културу, вере и спорт.

Говорећи о макроекономским претпоставкама на основу којих је буџет планиран, Динкић је нагласио да се у следећој години предвиђа раст бруто друштвеног производа за пет одсто, док би стопа инфлације на годишњем нивоу требало да износи 9,3 одсто.

Министар финансија је истакао да је Предлог буџета за 2006. годину у потпуности усаглашен са Мисијом Међународног монетарног фонда, као и да ће у скупштинску процедуру ићи по редовном поступку, а то значи да се његово усвајање може очекивати у другој половини новембра.

Новина у буџету за 2006. годину је то да ће фонд здравства по први пут од 1945. године имати суфицит, у износу од 9 милијарди динара, што ће бити последица добровољног одласка 7.140 запослених и трајног укидања њихових радних места, рекао је Динкић.

Према његовим речима, уштеди у фонду здравства допринеће и укидање непотребних расхода, по основу Предлога закона о здравственом осигурању, који ће посланици Скупштине Србије разматрати током следећег месеца.

Што се тиче трошења суфицита у наредној години, 47,4 милијарди динара биће усмерено на отплату главнице јавног дуга, при чему је за отплату домаћег дуга (обавезе по основу старе девизне штедње, зајма за привредни препород Србије и враћања дуга пензионерима) предвиђено 40,4 милијарди динара, а за отплату спољног дуга 6,4 милијарди динара, прецизирао је Динкић.

Он је навео да су за посебне програме Владе предвиђена издвајања за стамбене кредите у износу од 2,8 милијарди динара, за кредитирање извоза 1,5 милијарди динара, за микрокредите за незапослене и за подстицање регионалног развоја по милијарду динара, док ће Фонд за младе таленте бити удвостручен и износиће 900 милиона динара.

Према речима министра финансија, јавне инвестиције у области културе биће усмерене на обнову свих капиталних објеката институција културе, тако да је за реконструкцију Народне библиотеке и Народног музеја предвиђено по 40 милиона динара, за производњу српског филма 130 милиона динара, за откуп књига 140 милиона динара, а за капиталне издавачке пројекте 15 милиона динара.

Једна од новина је и увођење националне пензије за 100 истакнутих самосталних уметника у култури, у износу од 30.000 динара месечно, а корисници ових пензија биће одређени на основу налаза стручне комисије, након што овај буџет буде донет, рекао је Динкић.

Он је додао да ће се наставити са обновом Хиландара, зашта је предвиђено 115 милиона динара, док ће за програмске активности Народног позоришта у Београду бити обезбеђено 84 милиона динара, а Српског народног позоришта у Новом Саду 48 милиона динара. Истовремено, предвиђена је и реконструкција позоришта у Суботици и Ужицу, као и ревитализација биоскопске мреже у мањим градовима Србије.

Динкић је истакао да ће буџет за спорт за 2006. годину бити двоструко већи у односу на ову годину, односно износиће две милијарде динара, од чега ће 2,5 милиона евра бити инвестирано у изградњу објеката који ће се искористити и за Универзијаду 2009. године, милион евра биће утрошено за потпуну реконструкцију базена СЦ „Бањица“ због организације Европског првенства у ватерполу, а значајан износ предвиђен је и за реконструкцију и изградњу локалних спортских објеката на читавој територији Србије.

Према његовим речима, пет пута више средстава издвојено је и за Министарство вера, што ће бити искоришћено за реконструкцију и адаптацију верских објеката на територији Републике, а око пола милијарде динара намењено је граничним прелазима у Србији.