Влада наградила победнике на међународним такмичењима

Министар финансија Млађан Динкић и министар просвете и спорта у Влади Републике Србије Слободан Вуксановић наградили су данас 33 ученика и студента у Србији за освојено злато и сребро на међународним такмичењима са по милион, односно 750 хиљада динара.

Динкић је приликом свечане доделе признања у Влади Србије истакао да су ове награде додељене из Фонда за младе таленте, уз напомену да се Влада потрудила да оне не буду симболичне већ пристојне у овом тренутку.

Он је навео да награда за освојену златну медаљу на светским и међународним такмичењима из разних области износи 11.600 евра, а за освојено сребро 8.700 евра.

Срећа је да имамо пуно ученика који су на међународним такмичењима освојили сребрну медаљу и који ће добити по 750 хиљада динара, што ће помоћи и њиховим родитељима да могу да наставе да им помажу да вредно уче, рекао је Динкић.

Министар је подсетио на то да је из Фонда за младе таленте, који је почео да ради у јулу ове године, до сада додељено 5 милиона евра, а за наредну годину из буџета је издвојено 10 милиона евра.

Ове године подељене су стипендије за најбоље постдипломце, вредне 15 хиљада евра по појединцу, за усавршавање у иностранству, а најбољим студентима завршних година факултета додељена је стипендија од 20 хиљада динара месечно, указао је Динкић.

Он је најавио да ће се из тог фонда убудуће награђивати и победници, као и другонаграђени и трећенаграђени на домаћим и регионалним такмичењима, на свим нивоима образовања.

Награде је добио 31 ученик средње школе и два студента Универзитета у Београду, при чему је највише награда добило 10 најбољих такмичара из области уметности.

За медаље на међународним такмичењима у биологији додељено је седам награда, као и за најбоље математичаре, док су за науку додељене четири награде и по две из физике и астрономије.