Више од 95 одсто правних лица отворило рачуне

Вицегувернер Народне банке Југославије Весна Арсић изјавила је, за Тањуг, да су наше пословне банке, преузимањем платног промета, положиле испит знања, умешности, способности и прилагодљивости. Више од 146.000 правних лица, како је истакла Весна Арсић, отворило је пословне рачуне за обављање платног промета у банкама, а проценат оних који то још нису учинили креће се од три до пет одсто.

Према анкети НБЈ спроведеној у банкама, платни промет није могло да обавља само три до пет посто клијената – број правних лица којима банке нису могле
да пребаце депозите на новоотворене текуће рачуне, из чега проистиче да смо постигли успех какав није имала ниједна држава из нашег окружења.

Гужве на шалтерима појединих банака, а нарочито у унутрашњости Србије, настале су углавном због кашњења доставе „Службеног гласника“ у коме су прописане нове процедуре и рокове за уплату пореза држави, а мањим делом су последица слабе организације самих банака, оценила је Арсићева.

Велики притисак комитената био је у „Комерцијалној банци“, посебно у Београду, где је српски министар финансија Божидар Ђелић интервенисао и тој банци понудио помоћ људи из Републичке управе јавних прихода.

Ђелић рекао је да је задовољан стартом платног промета у пословним банкама.

– Живи били па видели, али изгледа да ово функционише, рекао је Ђелић и напоменуо да је наплата јавних прихода врло добра и да ће надлежни учинити све да се у наплати јавних прихода избегну лоша искуства земаља из окружења, попут нпр. Босне и Херцеговине.