Велики корак у дијалогу и сарадњи

Министар финансија Душан Вујовић оценио је да је конференција о Западном Балкану у Берлину велики корак у побољшању дијалога и сарадње међу земљама региона.

Вујовић је објаснио да се конференција, која је одржана на иницијативу Ангеле Меркел, одвијала на три паралелна колосека, од којих је један био разговор премијера са канцеларком о стратешким питањима, други је био скуп шефова дипломатија и трећи скуп министара економије и финансија.

Он је истакао да га је изненадио велики број присутних потенцијалних инвеститора на скупу на којем је учествовао. Неки од њих поставили су, како је пренео, конкретна питања.

Од потенцијалних инвеститора, како је додао, било је доста малих инвеститора који су се интересовали за конкретне проблеме, укључујући реализацију пројеката које ће финансирати Светска банка, интересују се за учествовање на тендерима, реализацију јавних набавки, а пошто су то све сложене процедуре он је, како је навео, понудио начелне одговоре и понудио могућнсот да реше своја питања.

„Оно што је посебно значајно јесте да је ово велики корак у побољшању дијалога и сарадње међу земљама бивше Југославије и Албаније“, указао је Вујовић додајући да је присутан врло добар дијалог, разумевање и преклапање у неким идејама, подржавање сличних ставова, велика подршка пројектима инфраструктуре, жеља да се затворе постојећи, да се путеви, посебно аутопутеви и железничка мреже повеже и доведе до свог финала.

Вујовић је казао да постоји интересовање за такозвани „Роад шоу“, да се крене у наредни корак и представе конкретније инвестиционе могућности, како у погледу рада СИЕПЕ и пружању стимулација, тако и у пружање могућности да се инвеститори активније укључе у процес приватизације предузећа у реструктуирању.

С тим у вези је подсетио да је 15.августа објављен позив за 502 предузећа, а да су са скупа дошла конкретна питања о начину пријаве, начину исказивања интереса и учешћу у тендеру.

Упитан за плаћање интеркаларне камате за нереализоване пројекте Вујовић је објаснио да се ради о пројектима за која су, на пример из Немачке, одобрена средства на постојању само амбиција, а да пројекти нису били довољно конкретно припремљени, па средства нису искоришћена.

Он је рекао да нема разлога за плаћање тих камата, најавивши да ће делегација из Немачке у октобру посетити Београд, и да ће се том приликом поново размотрити прјекти и могућности да се искористе сва средства која су на располагању, а која износе, како је рекао, око 140 милиона евра у важним областима.

„Циљ нам је да наши експерти буду максимално укључени, да користимо буџетска средства где је то рационално, а да користимо средства који Немци когу да понуде кроз своје програме тамо где њихово знање не можемо да понудимо“, објаснио је министар, чије је излагање на привредном делу Конференције западног Балкана било је најзапаженије.

ИЗВОР ТАНЈУГ