Велики интерес страних инвеститора за Србију

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић оценио је данас да са економског аспекта нема препрека да Србија до 2012. године постане чланица Европске уније. Динкић је, учествујући на 11. економском форуму централне и источне Европе који се одржава у Бечу у организацији специјализованог магазина за област финансија „Јуромани“, нагласио да је остало још да се реше важна политичка питања, као што су будућност државне заједнице и статус Косова и Метохије, али да са економског аспекта нема препрека на путу ка ЕУ.

Према његовим речима, и ова конференција показује да постоји велики интерес страних инвеститора за Србију, и то не само аустријских који су посебно заинтересовани за приватизацију осигуравајућег друштва ДДОР из Новог Сада, већ и оних који су за улазак на наше тржиште по другим основама.

Он је нагласио да је за Србију добар знак садашња карактеристика развоја у Европи, према којој многе компаније селе своју производњу из земаља које су ушле у ЕУ у државе које су кандидати за улазак.

Министар је оценио да би ова година за Србију по страним директним инвестицијама требало да буде веома успешна имајући у виду да предстоји приватизација Војвођанске банке, Панонске банке, ДДОР-а, као и тендер за мобилну телефонију.

За ову конференцију је карактеристично да доминирају питања из области енергетике с обзиром на недавну кризу око гаса, навео је Динкић и напоменуо да су страни инвеститори највише забринути за будућност снабдевања енергентима јер Русија и неке друге земље држе монопол над енергентима.

Динкић је указао на то да је закључак овог скупа да оне земље које имају адекватан одговор на кризу енергетима могу лако да је превазиђу, а да остале само кроз способност привреде да извезе што више производа могу смањити дефицит високих цена енергената. Министар је изразио уверење да ће Србија успети да превазиђе проблеме који су екстерно наметнути од стране оних који производе енергенте.

Економски форум у Бечу окупља више од 950 инвеститора, банкара, министара финансија, гувернера централних банака и представника међународних финансијских институција.