Веће инвестиције предузећа и компанија из Србије у Републику Српску

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић рекао је данас у Бањалуци да је са премијером Републике Српске Пером Букејловићем разговарао о побољшању економске сарадње и најавио веће инвестирање предузећа и компанија из Србије у Републику Српску.

Динкић је истакао да је дошло време за веће инвестирање предузећа и компанија из Србије у РС, које су посебно заинтересоване за улагања у прехрамбену и дрвну индустрију. Он је додао да се очекује да велика привредно-политичка делегација из Србије посети Бањалуку на пролеће следеће године у циљу постизања договора о заједничким улагањима са представницима предузећа из РС.

Водеће компаније из Србије такође су заинтересоване да учествују у приватизацији неких предузећа у РС, нагласио је министар.

Он је најавио да Комерцијална банка из Београда намерава да наредне године аплицира за лиценцу у Босни и Херцеговини и да центар својих активности пресели у РС како би могла додатно да финансира неке привредне пројекте на овој територији.

Динкић је навео да је на данашњем састанку било речи и о сарадњи министарстава финансија Србије и РС, пре свега у изградњи неких механизама који би грађанима омогућили да живе боље, као што су на пример стамбени кредити.

Према његовим речима, Влади Републике Српске биће пружена техничка помоћ да успостави институцију за осигурање стамбених кредита и субвенционисање младих да могу да купе стан на кредит, са каматом од 4,5 одсто на годишњем нивоу.

Динкић је данас предложио да Србија отпише четвртину од укупно 26 милиона евра дуга Републике Српске здравству Србије, а да остатак буде репрограмиран и враћен у наредне три године без камата.

Он је на састанку у Министарству здравља РС у Бањалуци прецизирао да је од 26 милиона евра дуга, 18 милиона дуг фонду здравства, а 8 милиона дуг Војномедицинској академији у Београду.

Према његовим речима, Влада Србије ће и званично упутити тај предлог за решавање заосталог дуга Влади РС како би он био верификован до краја ове године.