Увођење ПДВ-а већ у јануару донело позитивне ефекте

Министар финансија Млађан Динкић оценио је данас у Крушевцу да је увођење пореза на додату вредност (ПДВ) 1. јануара ове године, већ у првом месецу донело позитивне ефекте, тако што је смањена такозвана сива економија, док је наплативост пореза повећана за чак 35 одсто.

Динкић је, на скупу са привредницима Крушевца који је био посвећен актуелној економској ситуацији и плановима Владе и Министарства финансија у овој пословној години, оценио да се економска ситуација у земљи побољшава у сваком погледу, да су индустријска и пољопривредна производња порасле за седам, односно 20 одсто, и да је смањен буџетски дефицит.

Према његовим речима, продајом ЈУ банке буџетски дефицит за ову годину је покривен, а због суфицита у буџету уследиће његов ребаланс средином године, када ће бити смањене пореске стопе, а део средстава усмерен у културу и спорт.

Министар финансија указао је на то да је Влада суочена са два велика проблема, а то су огроман спољнотрговински дефицит и стални раст инфлације, и истакао да ће адекватни одговори уследити кроз структурне реформе великих јавних предузећа као што су ЖТП, ЈАТ и Телеком, али и кроз убрзану приватизацију свих друштвених предузећа до краја 2006. године, с тим што ће предузећа која не буду приватизована, отићи у стечај.

Динкић је навео да се трећа мера односи на рационализацију државне управе и јавног сектора у целини за најмање 10 одсто, и потврдио да ће Влада Србије, заједно са Народном банком Србије, и даље водити политику чврстог круса динара, па ће средином године бити заустављен раст инфлације, која ће бити сведена у пројектоване оквире. Такође, томе ће допринети и стално повећање девизних резерви и прилив страних инвестиција.

Са месечним стопама од 0,3 до 0,4 одсто, инфлација ће бити око девет одсто на годишњем нивоу, истакао је министар финансија и најавио офанзивну стратегију Владе у циљу повећања извоза, раста производње и запослености.

Он је рекао да ће ускоро бити формирана институција за обезбеђење гаранција извозних послова и за њихово кредитирање под најповољнијим условима, и обећао смањење преза на добит и на имовину извозника.

Према његовим речима, Фонд за развој Србије имаће активнију и самосталнију улогу и уочени проблеми у кредитирању производње и инвестиција биће елиминисани. За кредитирање пољопривредне производње одређено је девет најбољих банака, а каматне стопе биће значајно умањене. Посебан акценат Влада ће дати царинској политици, где ће уследити драстична контрола увоза свих роба, а посебно са тржишта ван земаља Европске уније, нагласио је Динкић.

Према његовим речима, проблеми који су уочени у контроли промета роба са Косовом и Метохијом биће решени наредних дана новом уредбом коју ће донети Влада, а која ће елиминисати шверц и злоупотребу.

Динкић је рекао да је за смањење незапослености Влада припремила пакет мера, и то кроз стварање фонда за микро кредите за мање бизнисе сада незапослених лица, што подразумева да ће бити обезбеђени кредити у износу од 5.000 од 20.000 евра, уз један одсто годишње камате и једногодишњи грејс период.

Министар финансија најавио је модернизацију и реорганизацију Пореске управе, веће контроле и стриктну примену свих пореских закона, и поновио да ће измене Закона о порезу на додату вредност бити урађене у јуну, на основу искустава из праксе и оправданих сугестија привредника.