Усвојен пакет предлога финансијских закона

Министар финансија Млађан Динкић представио је данас, на конференцији за новинаре, нови пакет предлога финансијских закона, који је Влада Републике Србије утврдила је на јучерашњој седници и проследила их Скупштини Србије на усвајање по хитном поступку.

Пакет економских закона обухвата:
1.

2.
којим се уводи новина да и пољопривредници могу користити услуге овог фонда. Такође, изменама се омогућава и то да укупан номиналан износ гаранција и супергаранција које издаје овај фонд може бити до 2,5 пута већи у односу на вредност капитала Гаранцијског фонда.
3. , чијим се изменама предлаже укидање пореза на финансијске трансакције од 1. јануара 2005. године и моментално ослобађање од пореза у секундарној трговини хартијама од вредности.

4.
чији је циљ равномерније распоређивање пореза према економским могућностима грађана, при чему се изменама предлаже сужавање предмета опорезивања, с једне стране, а с друге стране повећање пореза за поједине категорије (јахте, ваздухоплови, моторна возила велике кубикаже и сво оружје које не спада у ловачко и трофејно).

5.
којим се предлаже укидање акциза на млазно гориво и авионски бензин, моторна уља и мазива, уље за ложење, течни нафтни гас, петролеј и етил-алкохол. Истовремено се предлаже повећање акцизе на све врсте моторног бензина и дизел горива, на цигарете у групи А, Б и Ц, алкохолна пића и увозне сокове. Законом се прописује и основица за обрачун акцизе на кафу.
6. којим би се додатно ускладио платни систем Републике Србије са решењима која се примењују у земљама Европске уније.

Министар Динкић саопштио је да је на јучерашној седници Владе Србије усвојена и На питање новинара када ће бити донет Закон о играма на срећу, министар Динкић је објаснио да је израда Закона у току, као и да се коначна верзија очекује за најдаље месец дана.