Усвојен буџет за 2019. годину и сет реформских закона

Народна скупштина Републике Србије усвојила је данас великом већином гласова посланика Закон о буџету за 2019. годину, као и сет реформских закона.

Буџетом су предвиђени укупни приходи од 1.246,2 милијарде динара и расходи у висини од 1.269,1 милијарду динара, што даје предвиђени дефицит од 22,9 милијарди динара, односно 0,4 одсто БДП-а.

Образлажући предлог буџета, министар финансија Синиша Мали је истакао да су главне карактеристике пораст животног стандарда грађана, растерећење привреде кроз смањење пореског оптерећења на рад и нови инвестициони циклус који обухвата већа издвајања за јавна улагања.

„Буџет за 2019. годину је пре свега уравнотежен, а главна карактеристика је његов социјални аспект“, рекао је Мали.

Реформски закони, уз буџет, који брине о грађанима Србије, допринеће повећању инвестиционих активности и смањењу незапослености, навео је тада министар.

„Буџетом су предвиђени укупни приходи од 1.246,2 милијарде динара и расходи у висини од 1.269,1 милијарду динара, што даје предвиђени дефицит од 22,9 милијарди динара, односно 0,4 одсто БДП-а“, рекао је Мали.

Он је нагласио да захваљујући повољним кретањима у реалном сектору и законским решењима, а која треба додатно да растерете привреду, као и расту страних директних инвестиција, очекујемо преливање њихових позитивних ефеката на тржиште рада.

„Пројектован је реални раст БДП-а од 3,5 одсто и просечна инфлација 2,3 одсто“, додао је Мали.

Он је напоменуо да је буџет за наредну годину резултат и наставак реформских процеса запоцетих 2014. године, који су, како је истакао, резултирали сјајном 2018. годином у којој су остварени изузетни резултати у економији, при чему је у периоду јануар-септембар забележен привредни раст од 4,5 одсто, а стопа незапослености у трећем кварталу смањена на 11,3 одсто.

Додао је да окосницу буџетске и фискалне политике у наредној години чине мере растерећења привреде, кроз подстицај расту и запошљавању, и напуштање такозваних кризних мера које су биле на снази у оквиру програма фискалне консолидације.

Мали је том приликом најавио повећање плата у Србији у јавном сектору између седам и 12 одсто, а за плате се у буџету налази 294,4 милијарде динара, што је за око 33 милијарде динара више него у 2018. години.

Улагања за капиталне инвестиције ће бити 220 милијарди динара, што је за 43 милијарди динара више него 2018. године.