Успешно окончани преговори Србије и Аустрије око „Мобтела“

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић саопштио је данас да су успешно окончани преговори са аустријским конзорцијумом о свим спорним питањима у вези са компанијом „Мобтел“, који су вођени уз посредовање потпредседника Владе Аустрије Хуберта Горбаха.

Динкић је на конференцији за новинаре изразио задовољство успешним завршетком преговора и оценио да коначно, после дванаест година, постоји чиста правна ситуација са првим домаћим мобилним оператером.

Он је објаснио да је постигнут договор о томе да ће српска и аустријска страна формирати ново предузеће у које ће ПТТ Србија као представник српске стране унети опрему на чије је коришћење стекао право откупом потраживања од Хипо Алпе Адрија банке и Рајфајзен банке, док ће, с друге стране, аустријски конзорцијум откупити потраживања од компаније Ериксон у износу од 30 милиона евра, као улог аустријске стране у новоформирано предузеће.

Према његовим речима, однос учешћа у новоформираној компанији биће 70 одсто за српску страну и 30 одсто за аустријски конзорцијум, при чему ће српској страни партнер бити „велика мултинационална инвестициона банка“.

Након формирања овог привременог заједничког предузећа које ће поседовати сву опрему коју сада користи „Мобтел“, аустријски конзорцијум ће до краја марта ове године исплатити дивиденде ПТТ-у Србија у износу од 2,1 милијарде динара, прецизирао је министар финансија.

Он је навео да је постигнут договор и о томе да са потписивањем уговора о формирању новог предузећа, што се очекује у наредних неколико недеља, све стране одустану од свих судских спорова пред свим домаћим и међународним судовима.

Динкић је најавио да ће Влада Србије током марта припремити сву документацију и донети све потребне одлуке за расписивање међународног тендера за издавање друге лиценце за мобилну телефонију у Србији, као и за продају удела у овој новооснованој компанији, односно опреме коју сада „Мобтел“ користи, укључујући и претплатничку базу.

Овај међународни тендер биће објављен најкасније у априлу ове године, додао је министар финансија и изразио очекивање да ће на њему учествовати многе респектабилне светске компаније које се баве телекомуникацијама.

Према његовим речима, минимална цена за цео пакет овог предузећа на тендеру биће 700 милиона евра, тако да ће Република Србија на овај начин добити најмање 600 милиона евра уколико се на тендеру оствари само почетна цена, при чему треба имати у виду да је та сума много већа од оне коју је претходни власник „Мобтела“ планирао да да држави.

Министар финансија је објаснио да почетна цена од 700 милиона евра значи да ће држава повратити све оно што јој је било отето у претходних дванаест година, с обзиром на процену ПТТ-а да у том периоду Републици Србији није било уплаћено 700 милиона евра на име дивиденди.

Када је реч о уделу цене лиценце и цене претплатничке базе у укупној цени компаније, 40 одсто биће вредност која ће бити уплаћена у буџет Републике Србије на име лиценце, док ће 60 одсто бити вредност удела у компанији, рекао је министар финансија и додао да ће од вредности удела у компанији 70 одсто бити намењено Републици Србији као приватизациони приход.

Министар је најавио да ће тендер за ову компанију бити двостепен, што, како је објаснио, значи да се ако два понуђача на тендеру дају приближне цене, у другом степену тендера компанија иде на аукцију и биће продата оном ко понуди већу суму новца.

Са даном продаје лиценце отпочеће процес ликвидације „Мобтела“, при чему ће од сада па до краја тог процеса Телеком Србија сервисирати мрежу 062 и 063 тако да су претплатници потпуно обезбеђени и њих ће преузети она компанија која победи на тендеру, навео је министар финансија.

Динкић је изразио очекивање да би међународни тендер могао да буде завршен до средине ове године. С обзиром на то да је минимални износ који ће Република Србија добити на име издавање ове лиценце 280 милиона евра, постигли смо договор о томе да у периоду од две и по године неће бити могуће да се изда лиценца за трећег оператера мобилне телефоније испод оне цене која буде постигнута на овом тендеру, навео је министар финансија.