Успешан скрининг о финансијама у Бриселу

“На скринингу у Бриселу данас је закључено да је област финансијске контроле у Србији прилично усклађена са евроспким законодавством”, изјавио је државни секретар у Министарству финансија Никола Ћорсовић.

“Област финансијске контроле обухвата интерну ревизију државних органа, екстерну ревизију и прописе који се тичу спречавања фалсификовања новца и заштите интереса ЕУ”, навео је Ћорсовић у телефонској изјави за Тањуг, после билатералног скрининга делегације Србије са експертима из Европске комисије, у Брислеу о поглављу 32 процеса придруживања.

“Следећи корак је да Европска комисија за два до три месеца да извештај о нивоу усклађености српског законодавства у тој области са европским, за који очекујемо да ће бити јако позитиван”, рекао је Ћорсовић.

Он је навео да ће Европска комисија, потом, предложити датум од кога би Србија могла да почне техничке преговоре о овом поглављу, што се очекује у првој половини следеће године.

“Србији евроспки захтеви у тој области нису нови, јер већ радимо на томе и само ћемо појачати интезитет”, рекао је Ћорсовић и додао да би опипљиве резултате у тој области могли да имамо већ за годину дана, а за око три године ћемо имати прилично добар систем.

У области спречавања фалсификовања новца и заштите интереса ЕУ резултати ће бити много бржи, јер очекујемо акредитацију за децентрализовано управљање фондовима већ у фебруару следеће године, поручио је државни секретар у Министарству финансија.