Ускоро национални инвестициони план у вредности од милијарду евра

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић најавио је данас да ће Министарство финансија у наредних десет дана упутити Влади предлог националног инвестиционог плана у вредности од милијарду евра за улагање у четири кључна сектора.

Динкић је у Скупштини Србије рекао да ће сав суфицит овогодишњег буџета бити коришћен искључиво за јавне инвестиције и прецизирао да ће та средства бити инвестирана у школство, здравство, инфраструктуру и привреду, односно за набавку компјутера, школских клупа, болничких кревета, изградњу аутопутева, гасификацију и друге пројекте.

Приватизациони приходи износе између 1,3 до 1,5 милијарди евра, навео је министар и указао на то да је неопходно изградити многе путеве и прикључити битне правце на аутопутеве, пре свега повезати Крагујевац са Коридором 10.

Према његовим речима, са градоначелником Београда Ненадом Богдановићем постигнут је договор о томе да истовремено буду грађена два моста – један преко Саве и један код Винче, при чему би мост преко Саве финансирао Град Београд, а код Винче Влада, за шта би средства била обезбеђена новцем добијеним од продаје “Мобтела”.

Повољним кредитима обезбеђују се инвестициона средства за важне пројекте, нагласио је Динкић и најавио да ће Влада, по усвајању националног плана, направити редослед приоритета.

Он је објаснио да је планирано да за инвестиције у инфраструктуру, поред средстава из приватизације, буду ангажовани и додатни кредити како би се постигао ефекат да „на динар наше инвестиције иде још два динара кредита“.

Динкић је оценио да је немогуће да сви поменути пројекти буду завршени само са 200 милиона евра и истакао да су неопходне и концесије, кредити и приходи од приватизације.