Усклађивање акциза са произвођачком ценом горива

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас да ће изменама Закона о акцизама бити омогућено задржавање цена горива на постојећем нивоу и заштићен стандард грађана, без обзира на раст цена сирове нафте на светском тржишту.

Динкић је на седници Скупштине Србије објаснио да ће Влада Србије на основу ових решења, у случају повећања произвођачких цена моторног бензина и дизел-горива, моћи привремено да смањи износе акциза за 20 одсто од постојећег износа, а такође би, у случају смањења произвођачких цена горива због кретања на светском тржишту, Влада за толико могла да увећа износе акциза.

Министар је навео да се предложеним изменама уводи и нова акциза од 32 динара по килограму на одређену групу деривата нафте који имају распон дестилације до 380 степени целзијуса, а чију листу ће објавити надлежна министарства.

Повећање ове акцизе има за циљ сузбијање злоупотреба и сиве економије у промету тих деривата, посебно одмашћивача и разређивача, нагласио је он и додао да је предвиђена и могућност рефакције, односно враћања акциза за дестилате који се користе у индустријске сврхе.

Законским изменама треба да се поспеши извоз домаћих деривата на Косово и Метохију, тако што ће произвођачима из Панчева и Новог Сада који тамо отпремају гориво такође бити омогућен повраћај акциза, напоменуо је министар.

Динкић је прецизирао да се једна од новина односи на ослобађање плаћања акциза за робу која се продаје у слободним царинским продавницама на аеродрому „Београд“. Код дуванских производа уводи се концепт минималне акцизе који је прихваћен у европским земљама, а на тај начин потрошачи се штите од јефтиног и лошег дувана, објаснио је он.

Министар финансија је истакао да ће та акциза износити 70 одсто од износа акцизе за најпопуларнију цену цигарета које имају највећи обим производње и потрошње. Тако ће бити спречен увоз лошег дувана и заштићена домаћа производња која је значајно повећана од приватизације две дуванске индустрије и увођења страних брендова, указао је Динкић.