Управа царина набавља савремену опрему за контролу робе и путника

Директор Управе царина Предраг Петронијевић и представник компаније „Nuctech Company Limited“ Фу Кијауан потписали су данас Меморандум о разумевању који предвиђа набавку 10 мобилних и једног стационарног скенера за царину чија је вредност 30 милиона долара.

На конференцији за новинаре, одржаној у Влади Србије, саопштено је да је овај меморандум потписан у оквиру недавно закљученог међудржавног споразума између Републике Србије и Народне Републике Кине.

Државни секретар Министарства финансија Миодраг Ђидић навео је да би кинеска Ексим банка требало да у новембру одобри Влади Србије кредит за набавку поменуте опреме, док се крајем новембра очекује потписивање комерцијалног уговора између Управе царина и компаније „Nuctech Company Limited“.

Ђидић је објаснио да је реч о кредиту на 15 година, са грејс периодом од пет година и са најповољнијом каматом, и додао да је са том компанијом договорено да центар за сервисирање скенера за регион буде у Београду, што је значајно за нашу земљу јер већина земаља у региону има скенере те кинеске компаније.

Директор Управе царина Предраг Петронијевић истакао је да је Србија једина земља у региону која није имала ту опрему, и оценио да ће њено коришћење имати позитивне ефекте на буџет и спречавање нелегалних токова робе и путника.

Он је навео да би ти уређаји требало да буду допремљени у Србију у првој половини идуће године, и указао на то да царина дуго није улагала у такву врсту опреме.

Представник „Nuctech Company Limited“ Фу Кијауан указао је на то да је реч о водећем произвођачу система за рендгенску контролу контејнера и возила и највећем добављачу таквих система на свету.

Он је навео да је та компанија до сада испоручила 400 рендгенских система у 80 земаља широм света.

Амбасадор Народне Републике Кине у Београду Веи Ђингхуа нагласио је да ће модернизација српске царине из Кине допринети безбедности земље, смањењу корупције и спречавању нелегалне трговине.