Управа царина на путу модернизације и трансформације

Директор Управе царина Драган Јеринић представио је данас резултате рада Управе царина за 2004. годину и планове за 2005. годину.

Он је на конференцији за новинаре истакао да је царинска служба на путу модернизације и трансформације, са основним циљем њеног устројавања у институционалном систему.

«Намера нам је да повећамо број високостручно образованих, јер служба мења своју филозофију и начин рада и од једне фискалне службе постаје безбедоносна, координативна и информатичка институција», рекао је Јеринић.

Што се тиче наплате прихода, што је према његовим речима још увек основна функција царинске службе на основу које се мери њена успешност и ефикасност, направљен је помак у буџету за 17 одсто.

«Очекујемо да ће у овој години због увођења пореза на додату вредност царина много више приходовати у буџет, јер се сада ПДВ наплаћује на граници, приликом уласка робе у земљу», објаснио је Јеринић.

Он је нагласио да се током 2004. године повећао промет путника на граничним прелазима и додао да је Управа царина, у циљу што ефикаснијег
промета
путника и робе кроз нашу земљу, издала «Водич за путнике» са основним и корисним информацијама о правима и обавезама на граничним прелазима.

Јеринић је рекао да је од изречених казни, по основу прекршајних санкција, прошле године наплаћено око 400 милиона динара, док је вредност одузете или заплењене робе око 800 милиона динара.

Он је истакао да су ово неки од показатеља да царина квалитативно мења свој рад, а да је тако показују и званичне похвале које је царинска служба добила на недавно одржаној конференцији Светске царинске организације-европског региона у Алма Алти.

Помоћник директора Предраг Петронијевић рекао је, представљајући резултате рада Дирекције за контролу царинских прописа, да је највећи успех који су остварили прошле године, изградња оперативног центра који би требало да доведе до бољих резулата Управе царина.

«Основна улога оперативног центра је аналитичко-информативна и докумантациона подршка организационим јединицама дирекције. То је место на које се сливају информације из Управе царина, других државних органа и међународних институција, које се даље аналитички обрађују и достављају релевантним корисницима» објаснио је Петронијевић.

Он је посебно нагласио да је у 2004. години заплењено око 324 килограма хероина, што је импресиван резултат у европским и у светским размерама. Поред тога заплењено је и око
230 килограма марихуане и других наркотика.

Он је навео да су у протеклој години постављени и темељи за једну колегијалну и професионалну сарадњу и са другим органима безбедности у држави, као што су Пореска полиција, МУП, национална канцеларија Интерпола и
Управа за борбу против организованог криминала.

Петронијевић је нагласио да је у овој години планирано отварање специјалне телефонске линије путем које би јавност могла да прослеђује информације о царинским прекршајима директно Управи царина Републике Србије, на безбедан и поверљив начин.

Он је такође рекао да је у току имплементирање пројекта «Семс», односно система за заштићену размену информација земаља југоисточне Европе.

Петронијевић је поред тога навео и да је током 2005. године планиран почетак модерне контроле река у циљу акције сузбијања кријумчарења речним путем.

Председник комисије за анализу ризика
Иван Петровић представио је три пројекта на којима се од прошле године ради: пројекат анализе ризика,
пројекат аутоматског прихватања декларације и пројекат електронског подношења декларације.

«Ови пројекти сврстали су Управу царина Србије у ред модерних и развијених царинских администрација у свету», рекао је Петровић.

Начелник Одељења за заштиту интелектуалне својине Владимир Радан нагласио је да је Србија једна од првих земаља у којој су имплементиране одредбе Закона о заштити интелектуелне својине.

«До сад смо донели више решења и на тај начин заштитили више страних фирми, као што су «Нике», «Лацосте», «Пума», «Бацарди» и домаћа фирма «Донцафе» и друге», рекао је Радан и додао да су до сада одузели или привремено задржали око 17,5 хиљада комада патика,
8,5 хиљада различитих одевних предмета и 1,5 хиљада спортских торби.

Радан је такође нагласио да Одељење за заштиту интелектуалне својине штити и спроводи мере за борбу против пиратерије тако што контролише увоз дискова и машина за њихову производњу.