Унапређење пословања државних јавних предузећа

Српски министар финансија Божидар Дјелић позвао је јуче, менаџменте свих државних јавних предузећа да до 15. септембра Влади доставе нове верзије кредибилних планова развоја за наредне три године.

На семинару о унапређењу пословања државних јавних предузећа у београдском хотелу „Хајат“, Ђелић је рекао да ће држава, с друге стране, у једној перспективи обезбедити економске цене за услуге и производе јавних предузећа и борити се за обезбеђивање нужних кредитних аранжмана.

– Јавна предузећа су важна јер имају велико учешће у нашој економији и представљају 11 одсто запослених у Србији, 20 одсто свих прихода, 27 одсто губитака и имају чак 38,3 одсто основних средстава у привреди, казао је Ђелић и додао да су она, међутим, данас међу највећим губиташима и дужницима у држави.

– Сигурно је да у земљи нећемо успети да имамо одрживи развој ако се у нашу инфраструктуру у наредних десет година не инвестира бар 10 до 15 милијарди долара“, нагласио је Ђелић. Та средства ће делимично обезбедити из самих јавних предузећа, затим из буџета Србије за 2002. годину, из ког је после ребаланса, за ЖТП предвиђено више од осам милијарди динара, за ЕПС скоро пет милијарди динара, за РТС 1,6 милијарди динара, као и из других извора.

За превазилажење дефицита, рекао је Ђелић, биће нужно и даље коришћење најболније методе за грађане, а то је подизање цена јавних услуга. Према неким мерилима, око 10 до 25 милијарди долара треба да се инвестира у инфраструктуру, кроз јавна предузећа, у наредној деценији, што је за њих велика шанса, додао је Ђелић.

Објаснио је да је нужно прво оштро погледати шта које предузеће ради и каква му је продуктивност, затим кренути са „лечењем срца и кључних органа тог организама“, па тек онда ићи у нове бизнисе и инвестирање споредних послова.

Осврћући се на Уредбу Владе Србије о замрзавању плата у јавним предузећима, Ђелић је казао да су кроз њу плате мање расле у тим предузећима него у остатку привреде, али је истакао да се број запослених, с друге стране, није променио у последње две године.“Држава ће вам помоћи да, кроз адекватни социјални програм решите питање вишка запослених“, казао је Ђелић.