У плану одржање високе стопе раста БДП-а и повећање запослености

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да нема опасности од макроекономске нестабилности пошто девизне резерве износе приближно 7,4 милијарде долара, а Влада планира да одржи високу стопу раста бруто друштвеног производа у наредне три године и повећа запосленост.

Динкић је у обраћању учесницима Шестог самита СЦГ подсетио на то да Влада планира да од 2007. до 2009. године води политику избалансираног буџета, уз стопу БДП-а од седам одсто.

Он је истакао да ће Влада у јуну предложити смањење стопе доприноса на доходак са 14 на 12 одсто као меру подстицања запошљавања и најавио да ће послодавци који запосле приправнике млађе од 30 година у наредне три године бити ослобођени доприноса.

Главни проблем у Србији није инфлација већ незапосленост, нарочито младих, због чега се план за смањење незапослености мора спровести макар и по цену мало веће инфлације, оценио је Динкић и додао да ће повећање запошљавања бити стимулисано пореским олакшицама.

Према његовим речима, један од важнијих циљева Владе у наредне три године биће привлачење већег обима директних страних инвестиција, при чему ће локалној самоуправи бити понуђене субвенције у износу од приближно 2.000 евра за свако новоотворено радно место.

Динкић је нагласио да се не плаши текућег платног дефицита, с обзиром на то да ће тај проблем бити решен ако се настави раст извоза без нових јавних позајмица из иностранства.

До краја маја биће објављен тендер за продају осигуравајуће куће ДДОР “Нови Сад”, а на јесен се очекује тендер за приватизацију “Нафтне индустрије Србије”, најавио је министар финансија.