У Москви разговори о одобравању кредитне подршке Русије буџету Србије

Помоћник министра финансија у Влади Републике Србије Зоран Ћировић изјавио је да су српска и руска радна група разговарале данас у Москви о одобравању кредитне линије Русије од 200 милиона долара за подршку буџету Србије.

Ћировић, који је и председавајући српској експертској групи, рекао је у изјави за агенцију Танјуг у паузи састанка мешовите радне групе, да је руска страна данас предложила да кредит намењен буџетској подршци буде одобрен на период отплате од 10 година, као и да се разговара о томе да грејс период буде од једне до две године.

Он је истакао да је српска делегација предложила дуже рокове, односно да период отплате буде већи и да износи најмање 13 година, и додао да су разговори протекли у конструктивној атмосфери, па је реално очекивати да буде постигнута сагласност.

Помоћник министра је навео да ће о висини камате под којом би Србија требало да добије кредит бити разговарано данас поподне, док би сутра требало да буде одржан састанак на коме ће бити разматран и кредит за инфраструктурне пројекте у износу од 800 милиона долара.

Ћировић је подсетио на то да делегација Србије у Москви наступа са прецизном листом инфраструктурних пројеката, и додао да је на данашњем састанку руска страна тражила да се у агенду преговора укључи и питање измирења клириншког дуга Руске Федерације према Србији.

Он је, међутим, објаснио да није реч ни о каквом додатном условљавању, већ да су руски преговарачи желели да искористе долазак српских експерата за то да разговарају о техничким детаљима реализације тог уговора.

Реч је о допуни уговора између хидроелектране „Ђердап-1“ и руске компаније „Силовије машини“ о ревитализацији те хидроелектране, који чини део међудржавног Споразума о регулисању клириншког дуга између две земље, објаснио је Ћировић и додао да је српска страна спремна да разговара о томе.