У Крагујевцу представљен програм подршке привредном развоју

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас у Крагујевцу да ће Влада Србије у оквиру посебног програма за подршку привредном развоју Крагујевца, Бора и Врања понудити предузетницима ова три града повољне кредите ради проширења делатности и решавања проблема незапослености.

Динкић је на састанку са крагујевачким предузетницима, којима је представио овај програм, истакао да ће кредити бити понуђени уз камату од 0,5 одсто, грејс период од годину дана и без гаранција банака пошто ће гарант бити држава.

Према његовим речима, из буџета Србије у те сврхе биће издвојено више стотина милиона динара, тачније обезбедиће се онолико новца колико буде интересовање предузетника за кредите.

Циљ је да они који већ имају занатске радње или мала и средња предузећа уз помоћ ових кредита прошире прозводњу и на тај начин отворе нова радна места за незапослене, објаснио је Динкић.

Он је додао да Министарство за економске односе са иностранством Владе Србије припрема међународну инвестициону конференцију која ће бити одржана у Крагујевцу и на којој ће потенцијалним инвеститорима бити понуђени изузетно повољни услови за отварање фабрика.

Град Крагујевац даће бесплатно грађевинско земљиште за подизање фабрика, као и комунално уређење и прикључке за струју, а тај новац ће компензовати из републичког буџета, објаснио је министар финансија.

Ускоро ће бити усвојен и закон о индустријским парковима, а један од тих паркова вероватно ће бити отворен и у Крагујевцу, са подстицајним порезима који ће бити нижи и од тренутно важећих који износе 10 одсто, најавио је он.

Према његовим речима, држава не треба да организује производњу, али је спремна да дâ новац предузетницима који ће тај део посла обавити, а Влада Србије је оформила тим за подстицај привредног развоја Крагујевца, Бора и Врања, који ће од сада не само субвенцијама, већ и на друге начине подстицати производњу.

Динкић је подсетио да је Влада давала субвенције великим фабрикама које су изгубиле тржиште, попут „Заставе“ којој је од 2001. године на овај начин усмерено 11,4 милијарди динара, односно 150 милиона евра. Крагујевац је до сада из Фонда за развој утрошио за кредите за подстицај предузетништва и отварање самосталних занатских радњи 520 милиона динара, додао је министар.