У јуну договор о деблокади новца бивше СФРЈ у САД-у

Министар за финансије и економију у Влади Републике Србије Божидар Ђелић најавио је да би у јуну требало да се организује састанак хрватских и српских званичника о свим спорним питањима везаним за сукцесију и деблокаду новца предузећа и банака са територије бивше СФРЈ у Сједињеним Америчким Државама.

Министар Ђелић, који као члан делегације Владе Србије борави у радној посети САД, рекао је да се америчкој администрацији није допала одлука представника власти у Хрватској да блокирају одмрзавање средстава српских предузећа и банака у америчким финансијским институцијама.

Он је нагласио да је Влада Србије опредељена да гради пријатељске односе са суседима и потврдио да се у Вашингтону део наше делегације сусрео са потпредседником хрватске владе Славком Линићем. На састанку је закључено да би у јуну требало организовати скуп на којем би се разговарало о отвореним питањима између Хрватске и Србије, после кога би требало да буду разјашњене све нејасноће о сукцесији и деблокади новца предузећа и банака са територије бивше СФРЈ.

Амерички званичници објавили су крајем фебруара да је, на захтев хрватске амбасаде, у САД блокирано 40 милиона долара бивше СФРЈ депонових у три њујоршке банке. Хрватска је затражила да та средства буду замрзнута све док се не постигне споразум о сукцесији или док се не донесе судска одлука коју би банке морале да испоштују.

Реч је о рачунима у „Джеј Пи Морган Чејс“ (ЈП Морган Цхасе) банци, у којој се налази 37,5 милиона долара, као и „Нјујоршкој банци“ (Банк оф Неw Yорк“) и „Америкен експрес“ (Америцан Еxпресс Банк) банци у којима је депонован остатак новца, преноси агенција Бета.