У јануару јавна расправа о Нацрту закона о задругама

Саветник у Министарству финансија и привреде Драгијана Радоњић Петровић изјавила је данас на конференцији „Задруге као потенцијал развоја Србије“ да се доношење новог Закона о задругама очекује на пролеће наредне године.

“У јануару ће бити организована скраћена јавна расправа о Нацрту закона о задругама, јер бисмо желели да се тај правни акт нађе у скупштинској процедури на пролећном заседању”, рекла је Драгијана Радоњић Петровић и нагласила да задруге имају велики потенцијал за одрживи привредни и друштвени развој у Србији, брже запошљавање и стварање одрживих послова.

Она је додала да задруге имају потенцијал за оживљавање пољопривреде и села, успостављањем непосредне везе између пољопривредног произвођача и тржишта. Она је такође истакла да овај закон предвиђа и неке нове врсте задруга за које ће бити потребно активније препознавање задруга као потенцијала раста, било да се ради о стамбеним, омладинским или женским задругама.

Према подацима Министарства финансија, у Србији постоје 2.124 задруге, 123.000 људи су чланови неке од задруга, а има и 16 задржних савета.

Од укупног броја 67,1 одсто су земљорадничке, 17,8 одсто студентско омладинске, 6,5 стамбене, 4,1 занатске, 0,4 потрошачке и 3,8 одсто друге врсте.