У децембру почиње исплата дуга пензионерима

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да ће пензионери у децембру примити пензију за новембар, као и једну четвртину од износа своје пензије као додатак у готовини.

Динкић је у расправи о амандманима на Предлог буџета за 2006. годину у Скупштини Србије најавио да ће тиме почети исплата дуга пензионерима и прецизирао да је у те сврхе издвојено четири милијарде динара.

Он је навео да реалан раст пензија у овој години износи пет одсто, при чему су у последња два месеца пензије повећане за 10,6 одсто.

Према његовим речима, Министарство је јуче упутило допис Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) запослених, којим је наложило исплату дуга пензионерима.

Такође, Динкић је подржао иницијативу за професионализацију војске и укидање опште војне обавезе и најавио да ће Министарство финансија покушати да што пре обезбеди средства за професионализацију војске јер, како је оценио, земљу треба да бране професионални војници.

Буџетска контрола утврдила је бројне злоупотребе у војсци, напоменуо је министар и прецизирао да је ненаменски потрошено 800 милиона динара, као и да су средства за војни здравствени фонд пребачена за исплату војних пензија у Црној Гори, а да је спорним уговором о набавци војне опреме буџет могао бити оштећен за 80 милиона евра.

Динкић је истакао да су буџетом за 2006. годину за војску предвиђени издаци у износу од 2,5 одсто бруто друштвеног производа.