Светска банка похвалила Србију за реформе

Министар финансија Душан Вујовић састао се у Вашингтону са регионалном директорком Светске банке за Југоисточну Европу Елен Голдстин.

На састанку, одржаном у оквиру пролећног заседања Међународног Монетарног фонда и Светске банке, похваљен је напредак Србије у спровођењу трогодишњег Стен-бај аранжмана из предострожности који је влада почетком 2015. закључила са Међународним Монетарним фондом.

Голдстин је оценила да је Србија остварила посебне резултате у домену макро монетарне стабилизације и фискалне консолидације али и да преокрет тренда раста бруто друштвеног производа, са негативног на позитиван, неоспорно указује на позитиван помак у спровођењу програма.

Министар Вујовић је, говорећи о наредним корацима у спровођењу Програма, рекао да Србија треба да истраје у структурним реформама које су већ започете и настави путем динамичног привредног раста и стабилне макроекономске ситуације, наглашавајући значај подршке коју у овом домену, кроз структурне и друге зајмове,
пружа Светска банка.

Регионална директорка Светске банке за Југоисточну Европу Елен Голдстин поручила је да Србија шаље позитивну поруку свету и нагласила да је оптимиста у односу на правац којим се иде, те да је сигурна да ће постављени циљеви бити и остварени.
Она је подржала посвећеност владе Србије у наставку реформи образовања и здравства, посебно се осврнувши на “Програм за рани развој деце” (Early Child Development Program) и подршци изградње нових школа.

Поред тога, Голдстин је информисала министра финансија о планираним активностима Светске банке на припреми акционог плана подржавања трговине и сарадње у региону Западног Балкана који ће бити тема наредног самита планираног за почетак јула у Паризу. Овај самит је наставак прошлогодишњег сусрета у Бечу којем је претходила Берлинска иницијатива, започета пре две године.

Током билатералног сусрета договорен је и низ активности које ће та банка подржати а које се базирају се на три главне полуге: програм за предузећа из портфолија Агенције за приватизацију, реформу јавних предузећа и реформу јавног сектора. Светска банка наставиће интензивно да ради на припреми будућих активности у оквиру четворогодишњег плана сарадње измежу Србије и ове финансијске институције.