Страни инвеститори чекају нову владу Србије

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић изјавио је данас да је светска привредна и политичка елита изразила забринутост око развоја догађаја у Србији, као и да ће већина потенцијалних инвеститора заинтересованих за улагање у Србију сачекати формирање нове владе Србије.

Ђелић је у изјави агенцији Бета са Светског економског форума у Давосу рекао да инвеститори желе да виде ко ће бити они који ће у Србији водити кључне ресоре, као и да ли ће бити континуитета са досадашњим процесом транзиције. Он је истакао да Србији помаже то што је прошле године привукла 1,4 милијарди евра инвестиција и чињеница да постоје конкретни случајеви и инвеститори који могу да посведоче да ситуација у Србији није толико лоша каквом би неки хтели да је представе.

Министар је навео да је данас у Давосу учествовао на неколико пленарних састанака о реконструкцији и моделу капитализма у 21. веку и додао да ће током одржавања Светског економског форума имати више билатералних сусрета, међу којима и са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијером Соланом и министрима финансија Бугарске и Русије.

Ђелић је рекао да је разговарао са представницима неких компанија које су инвестирале у Србију као што су „Лафарж“, „Холцим“ и „Филип Морис“, али и са представницима компанија које могу бити заинтересоване за будуће инвестиције, као што су „Сименс“ и „Нестле“. Он је, такође, водио разговоре и са професорима светских универзитета, економским новинарима и представницима једине светске организације за борбу против корупције Транспаренси интернешенел.

Министар
је поновио да се у Давосу не потписују уговори, већ да овај скуп може да допринесе повећању рејтинга одређене земље, као и договарању следећих пословних корака.