Стари занати се изузимају од обавезе увођења фискалних каса

Директор Пореске управе Републике Србије Владимир Илић изјавио је да је Пореска управа, уз сагласност министара финансија и трговине, покренула иницијативу да се порески обвезници који се баве старим занатима изузму у погледу обавезе поседовања фискалне касе, што ће званично бити урађено наредне недеље изменом и допуном Уредбе о изузећу.

Илић је на конференцији за новинаре прецизирао да је реч о обвезницима који се баве лончарским, грнчарским, коларским, казанџијским, ткачким и другим сличним занатима, чији је допринос буџету веома мали, али које би требало сачувати због њиховог културног значаја.

Према његовим речима, Министарству финансија је сугерисано да се од обавезе фискализације изузму и шнајдери, делатност шивења по поруџбини, осим услуга у модним салонима, као и обућари и сајџије. Такође, биће изузети и они који се баве занатима печења креча и ћумура, прикупљања катрана, израдом ситне металне галантерије, фењера, звона, занатлије које се баве ваљањем сукна, бачварским, терзијско-абаџијским, јорганџијским, ланчарским, ковачко-поткивачким, опанчарским, сарачким, дрводељским, кломпарским и папуџијским и другим занатима.

Групу оних који се баве старим занатима, а који ће имати обавезу поседовања фискалне касе, чине каменоресци, воскари, медари, као и они који се баве припремом појединих месних, млечних и биљних производа на традиционалан начин, додао је Илић.