Србији трећина националне штедионице

(Бета)- Министар финансија и економије у Влади Србије Божидар Ђелић изјавио је данас да би једна трећина капитала Националне штедионице требало “директно или индиректно” да буде у поседу Републике Србије. “Није добро да у нешто национално не буде укључена Србија”, казао је Ђелић и додао да “није у реду да Влада нема никакав утицај и да приватни акционари добију инфраструктуру ЗОП-а”.

У гостовању у емисији “Није српски ћутати” БК телевизије, он је најавио смањење за пола пореза на финансијске трансакције.

Мањи порез на трансакције, повратак штедње у банке, долазак страних банака и ширење постојећих банака допринеће да се повећа број потрошачких кредита уз мању каматну стопу, рекао је Ђелић.

Према његовим речима, реално је да ће ове године неколико десетина хиљада грађана моћи да добије кредите, док ће широки средњи слој моћи да очекује кредите за белу технику, намештај и аутомобиле.

Ђелић је одбацио тврдње да ће стране банке “исисати новац из земље”.

“ У националном је интересу и добро је за грађане и привреду да дођу велике иностране банке. Добићемо две ствари- охрабрење грађанима и везе тих банака са онима који треба да инвестирају и отворе нам њихова тржишта, навео је Ђелић.

Он је изразио очекивање да ће за две године између 50 и 70 одсто банака бити у страном власништву.

“ Ако Србија и Црна Гора остану у федерацији, много тога што је на савезном нивоу треба да се спусти на републички- банкарска регулатива, порески закони…,” рекао је Ђелић.

Он је оценио да у ДОС-у нема подела на оне које који су реформатори и оне који коче реформе, јер према његовим речима, реформатори су сви који се слажу да је Србији стратешки циљ улазак у ЕУ до краја деценије, брига о свим слојевима становништва и залагање да имамо пријатеље свуда.

Ђелић је рекао да се слаже са Мирољубом Лабусом да је Србији потребан “ДОС плус” и додао да је “најефикасније да се заврши година са јаким ДОС- ом који ће у парламенту давати широку подршку пројектима”.

Према Ђелићевој оцени, није реално очекивати да Србија наплати порезе на Косову, али “није реално да ни да плаћамо из српског буџета Светској банци дугове предузећа са Косова”.

“Очекујем да ћемо се кроз јако лобирање изборити наредних месеци да ко убира приходе плаћа и дугове”, рекао је Ђелић.

Он је устврдио да се Закон о порезу на екстрапрофит примењује по истом аршину за све и додао да ће бити наплаћено неколико стотина милиона марака.

Он је најавио нов жестоку контролу тржишта цигарета јер је ситуација последњих недеља
“лошија” и 20-30 одсто цигарета на тржишту је шверцовано.

Поводом најава о изградњи фабрике цигарета у Чачку, Ђелић је казао да је Александар Влаховић написао Велимиру Илићу “ да се боримо против шверца и да свако ко жели да добије лиценцу мора да докаже да производи цигарете и да није реч о препакивању”, те да се пројекат Јуропијен табака, “ ако иде тим правцем”, неће дискриминисати.