Србија ће сопственим средствима завршити аутопутеве на Коридору 10 на југу Србије

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић саопштио је да је Влада на данашњој седници одлучила да Србија сопственим средствима заврши аутопутеве на Коридору 10 на југу Србије.

Динкић је на конференцији за новинаре, одржаној после седнице Владе, истакао да је реч о укупној инвестицији од око 900 милиона евра, где ће Влада Грчке из “Хеленик плана” помоћи са 100 милиона евра инвестиција, а 800 милиона евра биће издвојено из средстава Националног инвестиционог плана.

Он је указао на то да се Србија, први пут после више деценија, налази у ситуацији да има вишак инвестиционих прихода и подсетио на то да је од само три трансакције, приватизације „Мобија 063“ и две банке, остварен приход од приближно 1,65 милијарди евра.

Према његовим речима, то је била прилика да се, с једне стране, крене у реализацију Националног инвестиционог плана, а с друге стране да се План појача, због чега је донета одлука да Србија сопственим средствима, без кредита, гради завршетак Коридора 10 на југу Србије – аутопут од Лесковца до границе са Македонијом и аутопут од Ниша до Димитровграда.

Динкић је рекао да је Влада на данашњој седници донела и закључак којим се Министарство финансија овлашћује да упути иницијативу Париском клубу поверилаца о томе да око милијарду долара спољног дуга замени за инвестиције на Коридору 10, еколошке пројекте и изградњу локалне инфраструктуре у сиромашним општинама Србије.

Министар је истакао да је одмах након седнице Владе потписао ту иницијативу и упутио је секретаријату Париског клуба поверилаца. Он је подсетио на то да је укупан садашњи дуг Србије према Париском клубу око 1,6 милијарди евра и да имамо 17 земаља кредитора, уз напомену да је Влада спремна да са сваком од земаља кредитора крене у преговоре о замени дуга за инвестиције у један од три набројана приоритета.

Говорећи о иницијативи за замену спољног дуга за инвестиције, Динкић је објаснио да по уговору који је закључен 2001. године са повериоцима Париског клуба Србија има право да до 20 одсто тадашњег дуга замени за инвестиције у складу са приоритетима појединих држава, што је око милијарду долара у нашем случају.

Економска политика Владе, која се спроводи у континуитету већ две и по године, даје прве видљиве резултате, навео је министар и нагласио да ћемо ове године имати рекордне директне стране инвестиције у износу од 3,5 милијарди долара, релативно ниску инфлацију и јак динар, као и изузетно висок привредни раст у нивоу од 7 до 8 процената. Према његовим речима, на данашњој седници одређен је и преговарачки тим за спровођење платформе Владе за визне олакшице и преговоре са Европском комисијом.