Снижавање стопа ПДВ-а на храну и станове

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић најавио је данас да ће стопа пореза на додату вредност (ПДВ) до краја јуна бити снижена за неке прехрамбене производе, улазнице за спортске и културне манифестације, као и за некретнине.

Динкић је у емисији „Кажипрст“ радија Б92 навео да ће стопа ПДВ-а за нове станове бити спуштена са 18 на 8 одсто и додао да Влада улаже напоре да реши проблем становања јер процењује да је то кључни проблем.

Овај проблем ће бити решен смањењем стопе ПДВ-а за нове станове и средствима за субвенционисање стамбених кредита, објаснио је он и изразио очекивање да ће Скупштина Србије усвојити измењене стопе ПДВ-а до краја јуна.

Министар финансија је истакао да држава нема разлога да жури са продајом удела у „Мобтелу“ јер очекује да ће након окончања спора са БК групом поправити власнички однос у своју корист.

Као још један разлог да се не жури са продајом удела у „Мобтелу“ Динкић је навео и да је буџет Србије у суфициту, истичући да држави тренутно није потребан новац од приватизације јер, према договору с представницима Међународног монетарног фонда (ММФ), тај новац не сме бити потрошен.

Према његовим речима, држави је једино стало до тога да једног дана, када буде продала свој део, добије што више, при чему прво треба проценити колико ће трајати арбитража у Цириху са БК групом која је сувласник у оператеру мобилне телефоније.

Динкић је истакао да ће државни део „Мобтела“, када за то дође време, бити продат на тендеру ономе ко буде дао најбољу понуду.