Снажан раст извоза и почетак опоравка српске индустрије

У првом тромесечју ове године српски извоз је остварио снажан раст од 22 одсто у односу на исти период прошле године. Истовремено, увоз је практично стагнирао, што је довело до пада спољнотрговинског дефицита за четвртину.

Извоз у марту је достигао историјски рекордну вредност од 857 милиона евра на месечном нивоу. Посебно радује чињеница да је од ове године Србија коначно почела да базира свој извоз на финалним производима високог степена додате вредности, уместо на сировинама и полупроизводима ниског степена профитабилности. Расту извоза највише је допринео извоз аутомобила и ауто-компоненти, електричних машина и апарата, текстилних производа, обојених метала и производа од метала. Захваљујући извозу аутомобила компаније „Фиат аутомобили Србија“, као и извозу ауто-компоненти произведених у више од 150 фабрика широм Србије, аутомобилска индустрија је постала најбрже растућа индустријска грана, са учешћем од чак 20% у укупном српском извозу.

Према подацима Републичког Завода за статистику, у првом тромесечју ове године индустријска производња је почела да се опоравља, забележивши раст од 5,2 одсто. То је допринело и умереном расту бруто домаћег производа од 1,9 одсто. На овај начин, српска економија је и формално изашла из рецесије у којој је била током целе прошле године, када је у сва четири квартала забележен пад бруто домаћег производа. Производња је у првом кварталу скоро утростручена у аутомобилској индустрији, а висок раст остварен је и у производњи деривата нафте, хемијској индустрији, фармацеутској индустрији, дуванској индустрији, текстилној индустрији и у производњи намештаја.

Влада Републике Србије је свесна да охрабрујући знаци из првог тромесечја ове године представљају тек почетак опоравка индустријске производње и да је у многим привредним гранама стање и даље веома тешко. Зато ће бити појачани напори и донете нове мере економске политике, с циљем да се раст извоза учврсти и додатно оснажи, али и да би се покренуле и оне гране које су и даље у веома лошој ситуацији. С тим циљем ће до краја овог месеца, након консултација са привредницима и водећим економским стручњацима, бити донет и Акциони план реиндустријализације Србије, у коме ће бити детаљно разрађене оперативне мере за подстицање привреде, извоза и запошљавања.