Следеће године прве озбиљне јапанске инвестиције у Србији

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић оценио је данас, завршавајући петодневну посету Јапану, да се следеће године могу очекивати прве озбиљне јапанске инвестиције у Србији.

Динкић је рекао да су успостављени пословни односи између Србије и Јапана, који је друга светска економска сила, и након успешног окончања трогодишњег финансијског аранжмана са ММФ-ом очекује се да јапански инвеститори улажу на тржиште Србије, што ће допринети порасту страних инвестиција и отварању нових радних места.

Министар је оценио да је повећање кредитног рејтинга наше земље важан предуслов за долазак јапанских компанија у Србију. Он је навео да су представници Јапанске агенције за осигурање (НЕXИ) у разговору са члановима делегације из Србије најавили да ће преиспитати рејтинг Србије, што је неопходно да би Јапанска банка за међународну сарадњу (ЈБИЦ) одобрила повољну кредитну линију јапанским компанијама које долазе у Србију, а која би, како је потврђено из те банке, била пласирана преко банака у Србији.

Данашњој инвестиционој конференцији у Осаки, на којој су представљене могућности за улагање на српско тржиште, присуствовали су представници 120 компанија и две инвестиционе банке, којима је из Јапанске организације за спољну трговину (ЈЕТРО) упућен позив да инвестирају у Србији.

Министар финансија рекао је да је извесно да ће јапански инвеститори бити заинтересовани за улагања у металски комплекс, авио и ауто индустрију, саобраћај и инфраструктуру.

Он је истакао да Србија на јапанско тржиште може да извози здраву храну и да понуди занимљиве туре јапанским туристима, уз напомену да су, у односу на земље у окружењу које су постале чланице ЕУ и у којима су већ присутне јапанске компаније, предности Србије географски положај и јефтинији трошкови производње.

Амбасадор Србије и Црне Горе у Јапану Предраг Филипов оценио је да је посетом представника Министарства финансија Владе Србије и Агенције за промоцију извоза и страних улагања (СИЕПА) отворена нова страница у односима Србије и Јапана, која ће допринети већем присуству Јапана у Србији и Србије у Јапану.

Помоћ у промоцији српске привреде у Јапану обећао је почасни конзул Србије и Црне Горе у Јапану Наохиде Уејама, који је данас разговарао са Динкићем и Филиповим у компанији “Кинћо”, чији је власник. Компанију је основао његов прадеда Еићиро Уејама, који је 1929. године постао први почасни конзул Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у Јапану. Током разговора постигнут је договор о томе да ускоро буде организована „Недеља Србије у Токију“, током које би биле представљене компаније из Србије, пре свега из области производње хране.

Делегација предвођена министром Динкићем посетила је данас и фабрику највећег јапанског произвођача цигарета, компанију “Јапан тобако интернационал” (ЈТИ), која годишње производи 40 милијарди цигарета и која је заинтересована за учешће на недавно објављеном тендеру за продају фабрике дувана у Сенти.