Синиша Мали: Суфицит у првој половини године 30,9 милијарди динара

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали рекао је за Танјуг да у месецу јуну суфицит у буџету износи 22,1 милијарду динара, те да је за прву половину године суфицит укупно 30,9 милијарди динара.

– Финансије Републике Србије остају стабилне, а суфицит који већ неко време имамо значи више инвестиција, даљи развој привреде и нова радна места. Циљ нам је даље улагање у инфраструктуру, иновације и ИТ сектор. То је оно за шта се боримо и што значи бољу и јачу Србију – истакао је Мали и прецизирао да су укупни редовни приходи у јуну 129,3 милијарде, а расходи 99 милијарди динара.

Када је реч о приходу од пореза на добит грађана, он у месецу јуну износи 4,5 милијарди динара, а повраћај ПДВ-а у овом месецу износи 20,7 милијарди.

Мали је истакао и да је раст бруто домаћег производа (БДП) у прва четири месеца ове године износио 4,6 одсто у односу на исти период прошле године, што је огроман успех.


Србија има значајно већи раст од просечног раста у региону и Европској унији. То значи да се наша привреда најзад покренула, а најбоље резултате имамо у грађевинарству, трговини, информисању и комуникацијама. Жеља нам је да у будућности још више искористимо потенцијал ИТ сектора, који може да буде велики покретач целе привреде – закључио је министар финансија Синиша Мали.