Синиша Мали: Србија на добром путу, настављамо са реформама

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се Србија налази на добром путу и да макроекономски резултати дају за право да се настави са досадашњом одговорном економском политиком. Он је додао да увек има простора за напредак, због чега се споводе даље реформе које ће олакшати рад привреди и подићи квалитет живота свих грађана.

Синиша Мали је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да се Србија налази међу три земље у Европи, са стопом привредног раста од 4,5 одсто у првих шест месеци ове године.

„Ми смо једна од три земље у Европи са тако високом стопом раста наше економије. То је највећа стопа раста у последњих десет година. За нас је најважније да се та промена види, да је грађани препознају и да знају који је њен значај за укупни квалитет њиховог живота“, рекао је министар и додао да је сада највећи изазов да се са овим позитивним трендовима настави.

Министар је нагласио да га нарочито охрабрују подаци који указују на диверзификацију привредног раста, што заправо значи да је видљив привредни раст у више привредних области.

„Имамо повећање раста грађевинске индустрије од 25 одсто у односу на исти период прошле године. То значи да су покренуте обимне инвестиције, градимо аутопутеве, реконструишу се пруге, граде се станови. Прерађивачка индустрија је такође порасла, као и пољопривреда. Туризам има раст од 12,9 одсто. Само извоз у оквиру ИТ индустрије достигао је раст од 30 одсто“, нагласио је Синиша Мали.

„Дакле, наша економија стабилно расте у свим сегментима, што је добар знак и даје нам сигурност за предвиђања за наредни период“, додао је он, и изразио уверење да до краја године БДП може да буде и већи.

Према његовим речима, други добар показатељ је стање у нашем буџету.

„Осим што смо успели да остваримо суфицит у буџету од 49,1 милијарди динара, у првих 7 месеци текуће године укупно смо отплатили кредита, заједно са пратећим каматама, у вредности од око 370 милијарди динара, што је негде око 3,1 милијарду евра“, казао је министар финансија.

Синиша Мали је рекао и да је податак о смањењу незапослености са 25,9 одсто од пре пар година на данашњих 13 до 14 одсто, показатељ да је била исправна стратегија да што више суграђана има примања, те да се сада полако отвара простор за повећање плата.

„Знам да има људи који тешко живе, али наша стратегија од пре пар година је била да они који немају посао, да га добију, макар и са нижим примањима, а сада радимо на томе да обезбедимо услове да се те плате повећају“, каже он, и подсећа да је међугодишњи номинални раст просечних плата (мај 2017/мај 2018) 6,9 одсто.

Министар је подсетио да је најтежи део реформи иза нас, али да постоји још ствари које треба да се ураде. Због тога ће са ММФ-ом у септембру бити речи, не само о пензијама и платама, већ како да нашу економију, која је све јача, направимо још конкурентнијом.

Говорећи о даљим реформама, министар је подсетио да ће у фокусу бити привреда, те је најавио даље смањење неких пореских намета и усвајање закона о накнадама, а све са циљем да се повећају инвестиције и број радних места.

Са ММФ-ом ће се разговарати о даљој реформи привреде, реформи јавних институција, реформи јавних предузећа, то су све реформе које треба урадити да би се подржала привреда, рекао је он.

„Очекује нас повећање плата и пензија до краја године, а са конкретним цифрама изаћи ћемо у септембру, након доласка делегације ММФ-а. Грађани треба да очекују добре вести, зато што смо кроз тешке мере дошли до суфицита у буџету“, објаснио је министар.

Он је поновио да је стрпљива и храбра политика довела и до тога да Србија има стабилну монетарну политику. Курс је стабилан, инфлација се креће у предвиђеним оквирима и све то омогућава финансијску стабилност грађана и привреде.

Према његовим речима, удео јавног дуга у укупном БДП-у је 59,6 одсто и битно је да је преокренута та трајекторија, а до краја године се очекује даље смањење учешћа јавног дуга у БДП-у.

„Борићемо се да сваком појединцу буде боље. Да ли у Крушевцу, Новом Саду или Нишу… То је политика која у фокус ставља човека, његов бољи живот и потребе“, закључио је Мали.