Синиша Мали са НАЛЕД-ом о мерама за унапређење привредног амбијента

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са извршном директорком НАЛЕД-а Виолетом Јовановић, са којом је разговарао о приоритетним мерама за унапређење пословног амбијента. Тема разговора су биле и конкретне активности које су у плану да се спроведу до краја 2018. године, а у циљу јачања позиције Републике Србије на међународним листама конкурентности.

Тема састанка је било спровођење реформских иницијатива у областима сузбијања сиве економије и
развоја електронске управе и имовине, као и припрема свих институција за спровођење фискалних олакшица за почетнике у пословању од 1. октобра 2018. године.

Саговорници су се сагласили да је веома важно да се континуирано ради на мерама које ће помоћи да се сузбије сива економија, а једна од таквих мера је управо смањење доприноса на зараде запослених. Сузбијању сиве економије ће свакако допринети и реформа Пореске управе, која ће ту институцију учинити много ефикаснијом, закључено је на састанку.

Министар је истакао да је циљу сузбијања сиве економије управо важно што ће почетници у бизнису од 1. октобра 2018. године имати пореске олакшице, и изразио спремност да помогне се у то укључе и све неопходне институције, а како би држава подстакла младе да започињу сопствени бизнис. На састанку је било речи и о новом систему опорезивања за ИТ сектор, а у коју сврху ће бити формирана нова радна група.

Министар финансија је на крају састанка закључио да је битно да држава предузме све неопходне кораке и мере како би олакшала рад привреди, што даље доприноси и већој запослености, те бољим финансијским резултатима Републике Србије.